Svartöstan: Största mötet hittills laddade för fortsatt skolkamp

2016-02-10 10:25:03

foto: Anja Örn
– Vår kamp har redan gett resultat, konstaterades på det hittills största protestmötet för Svartöstadsskolan.

Tisdagen den 2 februari samlades över hundra föräldrar och Svartöstadsbor i Svartöstadsskolans matsal för att lägga upp strategi och taktik för den fortsatta kampen för att rädda skolan från nedläggning.

Det här var det största mötet i Svartöstan sedan kampanjen mot ”Framtidens Skola” inleddes i september, och kampviljan var stark. Med ”skolkramen” redan i september började arbetsgrupperna för att rädda Svartöstadsskolan ett arbete för att genom utåtriktade massaktioner gjuta in mod och hopp hos alla som berörs av nedläggningsförslaget ”Framtidens Skola” i Luleå kommun. Karnevalståget för att ”hela kommunen ska leva och lära” blev i slutet av november en fantastisk injektion av just mod och hopp för tusentals som följer skolfrågan i kommunen.

– Vår kamp har redan gett resultat, sade Anna Widén då mötet inleddes med en redogörelse för arbetsgruppernas insatser för att samla fakta och argument, ordna aktioner och nå ut i media samt att nå ut och samordna kampanjen med övriga skolor och andra berörda, exempelvis personal i skola och förskola.

Med den utgångspunkten lade arbetsgrupperna också fram förslag på strategi och metoder för den fortsatta kampen. En livlig diskussion tog vid där många värdefulla bidrag gjordes både när det gällde vässandet av argumenten, förståelsen för vad som ligger bakom kommunledningens stordriftshets och vad som kan komma att krävas för att gå segrande ut striden.

– Det är uppenbart att det här förslaget var beställt på förhand av de styrande politikerna i kommunen, konstaterade en av de boende angående skolchefens oförmåga att försvara sitt eget beslutsunderlag.

– Det handlar inte om att vi ska övertyga politikerna genom kraften i våra argument. Det är genom att backa upp våra argument med kraften i en massiv opinion som vi kan tvinga dem att göra om och göra rätt!, slog en annan fast.

Flera nya uppslag på aktioner kom upp under diskussionen. Bland annat beslutades det att Svartöstan tar initiativ till en ny skolkarneval, kombinerad med stödkonsert, innan kommunfullmäktige tar beslut i skolfrågan den 4 april. Närmast kommer en sit-in att hållas på Barn- och utbildningsnämndens möte den 22 februari, då Framtidens Skola ska behandlas.

Den fortsatta, och stärkta, beredskapen till kamp var en förtroendesignal för arbetsgrupperna. Mötet avslutades med att slå fast att kampen kommer att fortsätta ”så länge det behövs”. Att acceptera en nedläggning finns inte på kartan. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!