Svenska vapen i Jemenkriget

2018-02-07 16:33:59

foto: Wiki/Commons
Vapenhandeln och svenska statens stöd till krig och konflikter måste stoppas. Omvandla krigsmaterielindustrin till civil produktion.

Medan Norges högerregering i januari beslutade att avbryta vapenexporten till Förenade Arabemiraten (UAE) på grund av dess aktiva roll i Jemens krig har den svenska S-MP-regeringen inga sådana planer. Tvärtom planerar den för en starkt utökad vapenexport till det krigförande landet, samtidigt som Saab har invigt ett center för utveckling och vapenproduktion i UAE:s huvudstad Abu Dhabi.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg har i flera reportage från Jemen beskrivit vad som just nu är världens största humanitära katastrof, som orsakas av det blodiga krig mot de så kallade Houthirebellerna i norra Jemen som förs av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, med stöd av USA.
Båda dessa stater försörjs idag med vapen från Sverige. Enligt Svenska Freds sålde Sverige mellan åren 2010 och 2014 pansarvärnsrobotar, radarsystemet Erieye och andra krigsmateriel till Saudiarabien för 5,1 miljarder kronor, vilket till och med överträffade vapenexporten till USA. Överhuvudtaget ökade andelen av den svenska vapenexporten som gick till krigförande länder från 2,8 procent år 2000 till 51 procent år 2016.

Medan vapenexporten till Förenade Arabemiraten under 2015 och 2016 uppgick till mera blygsamma 176 miljoner kronor är manegen nu krattad för en massiv upptrappning av Sveriges vapenaffärer med det lilla landet som är en jätte på den globala vapenmarknaden.
Enligt en artikel i Dagens Nyheter den 4 februari beviljade Inspektionen för strategiska produkter (ISP) tillstånd för vapenexport till UAE för närmare 11 miljarder kronor! Exporten 2016 handlade om Saab-tillverkade radar- och stridsledningsflygplanet GlobalEye, nu handlar det om bland annat sensorsystem (bredare radarsystem).
Och nu ska Saab även påbörja vapentillverkning i en ny anläggning i UAE:s huvudstad Abu Dhabi.
– Utväxling mellan olika kulturer och länder är bra för samhällsutveckling. Många av världens företag är närvarande i UAE och det är en bra miljö att vara i. Vi tar inte in någon etisk värdering mer än vad Ving (reseföretaget) gör, lyder en hårresande cynisk kommentar av Saabs kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson i Dagens Nyheter.
Till saken hör att Saudiarabiens och UAE:s krigsbrott i Jemenkriget är väl kända, även om media länge har haft blickarna vända åt andra håll. Skolor, sjukhus och bröllopståg har flygbombats. 2017 sattes Saudi­arabien upp på FN:s svarta lista över länder som har begått krigsbrott mot barn, medan Human Rights Watch kritiserar UAE för att ha hemliga fängelser och tortyrcentraler på jemenitiskt territorium, samtidigt som landets krigsfartyg genomför en mördande effektiv hungerblockad mot stora delar av Jemen.

– Det handlar om diktaturer som för ett krig som har lett till en av världens svåraste humanitära kriser. Våra vapen bidrar till dessa länders militära slagkraft, kommenterar Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds med ett upprepat krav på att omedelbart stoppa exporten.
UAE deltar också tillsammans med Saudiarabien i den pågående blockaden mot Qatar, samtidigt som deras gemensamma militarisering av Jemens östliga provins al-Mahra även oroar grannsultanatet Oman. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!