Sverige utvisar HBTQ-personer till döden

2011-06-01 12:39:45
Att leva i konstant rädsla för utvisning, att bli misstrodd av myndigheter, att nekas sina mänskliga rättigheter, att bli bemött av våld, hot, intolerans och diskriminering –
det är idag verkligheten för mängder av HBTQ-personer världen över.

I Irak har sedan 2009 uppskattningsvis hundratals homosexuella män mördats och torterats av miliser och militär, av rädsla för det ”tredje könet” och för en ”feminisering” av män. I Uganda är en antihomosexualitetslag på intåg, där homosexualitet i vissa fall blir straffbart med döden; i många andra länder i Afrika är det redan straffbart att ha en an­nan sexuell läggning än heterosexuell. Omkring sjuttio länder världen över har kriminaliserat homosexualitet, och i minst nio länder kan homosexuella handlingar leda till dödsstraff.
I Central- och Östeuropa är diskriminering av HBTQ-personer en vanlig företeelse. I Sveri­ge klassades homosexualitet så sent som 1990 som en sjukdom.

Det är många som har fått fly från sina hemland på grund av sin sexuella läggning eller köns­identitet. Men trots att de flyr undan våld, tortyr och död är det långt ifrån alla som beviljas asyl i Sverige. Bland annat har flera HBTQ-flyktingar från Irak nekats asyl, där det i ett av fallen går att läsa att Migrationsverket ”inte uppfattat att det föreligger risk för att han skulle utsättas för någon skyddsgrundande behandling vid återkom­sten till Irak”.
I ett annat fall, där en lesbisk kvinna från Kenya fått avslag på sin asylansökan, heter det att hennes berättelse om hur hennes partner mördats i Kenya var ”märklig och osannolik” och att situationen för homosexuella i Kenya ”inte är så farlig”, detta trots att homosexualitet är förbjudet och att 96 procent av befolkningen tycker att homosexualitet borde förkastas av samhället.

Att avvisa människor till diktaturer, förtryck, tortyr, fångenskap, ja ibland till och med döden, är omänskligt och något som mås­te upphöra. Ingen borde behöva leva i rädsla av att skeppas iväg till dessa hemska och inhumana förhållanden! Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för rätten till asyl och allmän amnesti.
Under HBTQ-festivalen kommer RS tillsammans med HBT-socialisterna bland annat att driva kampanj till stöd för Karynas och Irinas rätt att stanna i Sveri­ge (se separat artikel).
Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!