Sverigedemokraternas torgmöte buades ut

2009-01-28 15:17:03
Ett par hundra personer bua­de ut Sverigedemokraternas rasistiska torgmöte på Norrmalmstorg i Stockholm söndagen den 25 januari.

Protesten var högljudd trots polisens stora ansträngningar att hålla demonstranterna tysta. Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkam- panjen organiserade talkörer som ek­ade på torget.
Det lilla som hördes av Sverigedemokraternas tal genom buropen var ren rasism. Av det man kunde uttyda är det ett apartheidsystem de eftersträvar. Trots deras ”slips-make up” lyste rötterna från den nazistiska rörelsen igenom.
En stor del av de få som passerade Norrmalmstorg skrev på våra protestlistor och några stannade till för att vara med på protesten. Sverigedemokraternas försök att hålla torgmöten mitt i Stockholm är en varning.

Efter ungefär en halvtimme av burop och talkörer omringade polisen en del av den antirasistiska demonstrationen, utan någon klar mo- tivering och utan att detta tystade de övriga demonstranterna. De fick stå där och bli fotograferade av media som villigt målar upp motdemonstranter som huvudproblemet. Inte att rasister tillåts hålla torgmöten.
För att understryka detta greps de cirka 60 inringade demonstranterna och bussades till polishuset på Kungsholmen. Detta helt utan anledning. Högst 2-3 hade kastat någon snöboll eller ett ägg, men nu bussade polisen helt enkelt iväg de demonstranter som stod närmast. De gripna släpptes senare på eftermiddagen.

Den antirasistiska
demonstrationen var en framgång och en markering mot att betrakta SD som ett parti bland andra. Det hela blev en uppvisning av svaghet från Sverigedemokra­terna. Deras ungdomsförbund skry- ter nu över att de värvar ungdomar på skolorna, men av dessa syntes inte nå­gra till på torgmötet.
Kampen mot Sverigedemokraternas rasism är en viktig fråga inför EU-valet den 7 juni. I SD:s kölvatten följer både våldsamma nazistgrupper och ökad rasism från etablerade parti-er. Rättvisepartiet Socialisterna stöder  Sänk Rasismen, som drivs av Elevkampanjen.
RS Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!