Sveriges avtal med Erdoğan ett vidrigt kryperi

”Det är livsviktigt att bygga upp och förstärka motståndet mot det svenska Natomedlemskapet och regeringens krypande för terroristen och fascisten Erdoğan.” (Foto: Natalia Medina)

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Under toppmötet i Madrid i slutet av juni skrev respektive utrikesministrar för Sverige, Finland och Turkiet under ett avtal. Det bekräftade att Turkiet skulle godkänna Finland och Sveriges ansökan om medlemskap i Nato om de två länderna var beredda att möta de politiska, juridiska och militära krav och åtaganden som krävs för medlemskapet.
Nyligen kunde Dagens Nyheter avslöja detaljerna i avtalet – och hur kryperiet för Erdoğan har nått en ny, vidrig nivå.

Sedan dess har lite detaljer om vad som innefattas av avtalet rapporterats, men den 14 december avslöjade Dagens Nyheter att regeringskansliet nyligen har framställt ett dokument med sjutton konkreta punkter att visa upp för Erdoğan och de turkiska myndigheterna. Det är första gången som konkreta detaljer i avtalet mellan Sverige och Turkiet redogörs för skriftligt.
Dokumentet med titeln ”Implementeringen av det trilaterala avtalet mellan Turkiet, Sverige och Finland” producerades den 25 november och listar vad svenska myndigheter och regeringen har genomfört eller planerat sedan mötet i Madrid.
Av en ren slump offentliggjordes dokumentet, som visserligen inte är hemligstämplat, när Sveriges chefsförhandlare Oscar Stenström mejlade det till sig själv den 28 november. Enligt DN framställde regeringskansliet en version av dokumentet redan den 6 oktober och detta dokument är fortfarande hemligstämplat.

Dokumentet består av sjutton punkter under flera underrubriker såsom ”Bekämpandet av terrorism”, ”Utvisning och utlämning” och ”Vapenexport”. Bland annat står det:
• Att ”sedan [mötet i] Madrid har regeringen tydligt fördömt PKK och erkänt dess hot mot turkisk säkerhet”.
• Att Säpo har intensifierat sitt arbete mot PKK och stärkt samarbetet med den turkiska säkerhetstjänsten MIT, samt att de tillsammans med Polismyndigheten har genomfört en ny analys av PKK:s ”roll i hotet mot svensk nationell säkerhet samt inom organiserad brottslighet”.
• Att regeringen förbereder en ny lag som kriminaliserar deltagande i terroristorganisationer.
• Att regeringen ska tilldela motsvarande en miljon dollar till Natos ”frivilliga nationella fond” för terrorbekämpning.
• Att en turkisk medborgare utlämnades i augusti 2022 på Turkiets begäran – den fjärde personen på bara några år – och att Sverige kommer att fortsätta hantera Turkiets begäran om utlämning på ett effektivt sätt med hjälp av turkisk bevisföring.
• Att svenska myndigheter har lagt mer uppmärksamhet på PKK-relaterade säkerhetsproblem med personer som ansöker om uppehålls- eller arbetstillstånd, att ett dussintal individer har nekats inträde samt att ett antal har tvingats lämna landet.
• Att ansökan om Natomedlemskapet har lett till ändrade regler för svensk vapenexport och att Sverige inte längre har något embargo för vapenexport till Turkiet.
• Att Sverige aktivt stödjer Turkiets deltagande i gemensamma militära samarbeten med EU samt att statsminister Ulf Kristersson har föreslagit en säkerhetspolitisk dialog på hög nivå mellan Turkiet och Sverige som ett komplement till övriga former av samarbete.

Samtidigt säger talespersoner för olika berörda myndigheter till DN att uppgifterna i dokumentet är svåra att bekräfta. Gränspolisen kan inte kommentera om PKK-kopplade personer har stoppats vid gränsen, Migrationsverket uppger inga förändrade processer i hanterandet av arbets- och uppehållstillstånd och Säpo bekräftar inte om de har gjort någon ny analys av PKK.
Den blåbruna regeringens desperata, människorättsvidriga och fascistkramande försök att få sin ansökan om Natomedlemskap godkänd av Erdoğan kommer att få livsfarliga konsekvenser, inte minst för de kurder som har terroriststämplats av turkiska myndigheter.

Det är livsviktigt att bygga upp och förstärka motståndet mot det svenska Natomedlemskapet och regeringens krypande för terroristen och fascisten Erdoğan.
Regeringens eskalerande militarism, batongpolitik, nationalism och nära samarbete med diktaturer leder till ytterligare förföljelse, förtryck, lidande och död.
Fredsaktivister, fackliga kämpar, kurdiska frihetskämpar, asylrättsorganisationer, socialister, internationalister måste tillsammans bygga en bred rörelse att bemöta detta hot.
Närmast kommer en demonstration att hållas på Norra Bantorget i Stockholm den 21 januari klockan 14.00. För mer information, se Rojavakommittéernas Twitterkonto.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!