SVT-dokumentär om hela Sveriges Astrid Lindgren

2015-04-08 14:46:43
Astrid Lindgren föddes år 1907 i småländska Vimmerby och var dotter till bygdens präst. När Astrid var 18 år fick hon barn utanför äktenskapet med en redan gift man. Detta sätter igång historien om Astrids minst sagt inspirerande liv, svårigheterna med att lämna bort sin son Lasse, hennes arbete i brev under censuren under andra världskriget och engagemang emot orättvisor i samhället.

Det är med detta även en historia om Sverige under hennes livstid. Hon var en av de kvinnor som fick uppleva den tidiga kampen för rösträtt, världskrigen och dess konsekvenser samt ett omtumlande århundrade i Sverige och världen. Dokumentären är otroligt välgjord och innehåller allt ifrån utdrag ur hennes krigsdagbok från andra världskriget till dagboksanteckningar om hur det var att leva ensam och fattig som kvinna i ett dåtida Sverige.
Sagofigurerna som Astrid skapade var ofta inspirerade av henne själv och händelser som hon varit med om och dessa vävs in i en historisk kontext. Fokuset ligger inte på hennes berättelser i lika hög grad som på hennes privatliv fast man ser kopplingen klart däremellan, ångesten över sitt eget och andra ensamma och oälskade barn och dess lika värde.

När föräldrarna i boken Kajsa Kavat till exempel lämnar bort Kajsa till hennes mormor – ”ta hand om den här ungen, för det finns ingen annan, som gör det” – går det att se likheter med hur Astrid berättar om när hon och andra kvinnor måste sett ut när de lämnade bort sina barn.
För att inte tala om hur hon skriver om den galna tösen Pippi
Långstrump som varken var en vanlig ”tjej” eller ”kille”, eller Madickens förvirring över fattiga och rika. Hennes berättelser var lika genomtänkta som hennes engagemang i olika politiska frågor.
Dokumentärserien Astrid gick på SVT i vintras men finns tyvärr inte att se på SVT längre. Däremot finns den på Youtube. En viktig och sevärd dokumentär  i dagens samhällsklimat för att påminna om vikten av civilkurage. Vad funkar inte bättre än en moraliserande Astrid Lindgren? ■

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!