Sydafrika: Arbetare ockuperar fabrik

2010-10-31 17:17:23
Onsdagen den 20 oktober inledde fabriksarbetarna på Mine Line/TAP Engineering i Krugersdorp strax utanför Soweto, Sydafrika en ockupation av sin arbetsplats för att hindra den före detta äg­aren att forsla bort maskinerna och för att rädda job- ben.

Arbetarna är medlemmar i Metall- och Elektrikerfacket (MEWUSA), där Democratic Socialist Movement (DSM, CWI i Sydafrika) spelar en viktig roll.
Ockupanterna kräver att staten tar över fabriken så att den åter-
igen kan öppnas som ett demokratiskt styrt arbetarkooperativ.
Mine Line/TAP Engineering, som bland annat tillverkar för gruvindustrin, stängdes i augusti, då ägaren, Mr Mulder, försökte komma undan ansvaret för att tre arbetare dödats i en arbetsplatsolycka den 4 augusti.
Trots den krisen har Mine Line fortsatt att vara ett livskraftigt företag. Obeståndet är ett direkt resultat av ägrens plundring och stölder.
Han tog 13 miljoner kronor i kontanter och en flotta av lyxbilar och helikoptrar, som han köpt för företagets pengar och lämnade in en konkursansökan dagen därpå. Därefter har han, tillsammans med konkursförvaltaren Commonwealth Trust, försökt plundra företaget ge­nom att stjäla företagets tillgångar för att starta upp ett nytt företag.
De 107 anställda arbetarna och deras familjer har lämnats utan någ­ra som helst medel, efter i de flesta fall 25 års anställning.
Ockupationen av Mine Line är den första sitt slag sedan den ekono­miska krisen slog till 2008.
CWI i Sydafrika

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!