Taxivarsel: ”Striden är efterlängtad, lönerna är för låga”

”Det är ett skitavtal som behöver en extra satsning”, säger Peter Taleryd, taxichaufför i Örnsköldsvik (Foto: Mattias Bernhardsson).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

”Vårt krav är att lönen ökar med 786,74 kronor i ett första utlägg och 626,13 kronor i andra utlägg år 2022”, skriver Transport i varslet.

Varslet som träder i kraft den 15 februari innebär:
• Nyanställnings- och inhyrningsblockad för samtliga företag anslutna till Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) inom avtals­område Taxiavtalet-förare. 
• Övertids- och mertidsblockad för nämnda företag.
Om BA inte går med på lönekraven väntar utvidgade konfliktvarsel enligt Transport.

– Striden är efterlängtad, lönerna är för låga, säger Mahir Kocak, taxi­chaufför i Haninge.
– Det är ett skitavtal som behöver en extra satsning och absolut samma låglönesatsning som övriga LO-medlemmar. Man får inte ens transportera grus på ackord – men vi förväntas skjutsa gamla, sjuka och barn på ackord, säger Peter Taleryd, taxichaufför i Örnsköldsvik.
När Mahir körde heltid var han tvungen att köra mellan 10 och 12 timmar om dagen, sex dagar i veckan för att komma upp i en månadslön på mellan 22,000 och 24,000 kronor. 
Men under förra året blev Mahir, som så många andra, permitterad på grund av coronakrisen. Hans lön har mer än halverats; idag får Mahir bara ut cirka 11,000 kronor i månaden. 
Ovanpå alla permitterade har antalet arbetslösa taxichaufförer fördubblats under 2020.

Rättvisepartiet Socialisterna har ända sedan pandemin bröt ut pekat på behovet av samhällsnödvändiga omställningar som både hade räddat jobb och hämmat smittspridningen. 
Exempelvis hade säkra taxi­transporter för både vårdtagare till och från vårdbesök samt för vård- och omsorgspersonal till och från arbetet minskat smittspridningen samt gett arbete till chaufförer. 
Massarbetslösheten och permitteringarna vilar tungt på regeringen vars skeva prioritering har varit att lägga hundratals miljarder kronor på direktstöd till storföretag istället för att rädda jobb och hämma smittspridningen.

Transports varsel för snittlönerna i en av Sveriges mest otrygga och lågavlönade branscher är efterlängtat. Men många taxichaufförer står inför hårdare realiteter. 
Det behövs också kamp för landets alla arbetslösa och permitterade taxichaufförer; exempelvis omställning till samhällsnödvändiga transporter och 100 procent a-kassa under pandemin.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!