[Tema Hetero] på Stockholm Pride

2009-08-12 13:07:30
Nästa vecka drar Pridefestivalen igång i Stockholm, och tusentals hbt-personer och deras vänner från hela Sverige och världen kommer åter att samlas.
Årets tema är Hetero: ”Te­mat fokuserar på hur normer praktiskt inverkar på homosexuella, bisexuella och transpersoners vardag, vilka konsekvenser de för med sig och hur de påverkar samhället i stort”.

I år är det 40 år sedan det så kallade Stonewallupproret i New York 1969, där gaybaren Stonewalls besökare gjorde motstånd mot polisens trakasserier och till slut lyckades jaga bort polisen efter flera dagar av demonstrationer med ca 1 000 deltagare.

Stonewallupproret gav sedan upphovet till Priderörelsen, som i Sverige startade som en demonstration under namnet frigörelsedagen 1977. Senare blev det frigörelseveck­an och homoveckan. År 1998 firades Euro Pride i Stockholm och året efter hade homoveckan blivit Stockholm Pride, som växt i omfattning år efter år.
Temat för årets festival fokuserar på heteronormativitet. Om hur en person som bryter mot de oskrivna regler som finns gällande kön och sexuell läggning hamnar i en situation av att bli ifrågasatt eller uttittad.

Efter många år av segrar i form av lagförbättringar såsom den könsneutrala äktenskapsbalken och möjlighet till insemination har hbt-rörelsen haft medvind i seglen. Men utvecklingen i bland annat forna Östeuropa har va­rit den totalt motsatta. Det senaste exemplet på backlash är det litauiska parlamentet, som antagit en ny lag som förbjuder att man ”propagerar” positivt för homosexuallitet inför personer under 18 år.
Trots att lagen är en del av en uppenbar diskriminering av homosexuella ville Fredrik Reinfeldt inte kritise- ra den nya lagen. På en fråga från P3 Nyheter om i vilken utsträckning den nya lagen var en förföljelse av homosexuella svarade Reinfeldt:
– Det är inte jag som prövar den här lagstiftningen.
På följfrågan om han ändå inte kunde ha en uppfattning i frågan svarade Reinfeldt:
– Nej det kan jag inte. Det är inte jag som prövar och inte heller jag som på det sättet sätter mig till doms över andra länders lagstiftning.

Samtidigt som bakslagen duggar tätt i Östeuropa kan man se att antalet anmälda hatbrott riktade mot hbt-personer ökar i Sverige. Under 2008 anmäldes totalt 1 055 hatbrott med homo-, bi och heterofobiska inslag, varav 1 046 rör homofoba. Det är en ökning på 45 procent från året innan. Det vanligaste brottet som anmäls är olaga hot och ofredande, följt av våldsbrott och ärekränkning.
I ett pressmeddelande säger Sören Juvas, förbundsordförande i RFSL:
– Vi har under flera år sett hur hatbrotten ökar. Trots det saknas en tydlig politik och vilja att hantera frågan inom regeringen. Ansvaret för att motarbeta hatbrott kan inte ligga på de utsatta. Vi kräver att regeringen börjar agera aktivt för att förebygga hatbrott mot hbt-personer.

Försämringar och ökad förföljel­se av hbt-personer i forna Östeuropa och i övriga välden samt politiker som sviker och mer värnar ”Europas enighet” framför hbt-personers rättigheter visar att inga segrar i längden kan vinnas utan kamp. Det behövs en kämpande hbt-rörelse och internationell solidaritet.

Tobias Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!