Texas abortkamp måste fortsätta

En av de över 660 demonstrationer som hölls för rätten till abort i USA, i protest mot att Texas har förbjudit abort (Foto: Paul Becker / Becker1999).

av Offensiv

Den 2 oktober anordnades över 660 demonstrationer runtom i USA mot det förhatliga abortförbudet som delstaten Texas införde i början av september.

Tusentals slöt upp utanför Texas Capitolium (delstatsparlamentet) i Austin, där demonstranterna hade skyltar som ”My uterus, my choice”, ”Keep it safe and legal”, ”Don’t mess with Texas’ uterus”, och ”Abort Abbott!”. 
Greg Abbott är guvernör i Texas och den som lagförde abortförbudet, som kallas ”hjärtslagslagen” med hänvisning till att aborter ska vara förbjudna så fort fostrets hjärtslag kan höras, som högern menar är efter sex veckor.
Läkare och medicinska experter slår dock tillbaka mot det påståendet eftersom ett embryo inte har ett utvecklat hjärta efter sex veckor. Dessutom vet de flesta kvinnor inte ens om att de är gravida inom 6 veckor och en abort blir därmed omöjlig att genomföra lagligt med den nya lagen.

Talkörer mot Abbott, den konservativa aborthatarhögern och för rätten till sin egen kropp ekade under marschen och protesten utanför delstatsparlamentet, som ”My body, my choice!”.
Enligt arrangörerna Women’s March var antalet demonstrationer de näst flesta som de har organiserat på en dag, bara toppat av deras första protestdag samma dag som Trump svors in som president 2017. 
Socialist Alternative, ISA:s sympatisörer i USA, har också mobiliserat till protesterna. I exempelvis Houston i Texas arrangerade de tillsammans med universitetsstudenter en walkout från University of Houston den 30 september i protest mot abortförbudet.
Socialist Alternative i Houston tillsammans med campusorganisatörer hade i flera veckor byggt upp för protesten, med skolbokbord, flygbladsutdelning och affischering runt omkring campus.

En ny massiv arbetarrörelse behövs akut för att bekämpa Texas antiabortlag. 

Bara några dagar efter de 660 samtidiga och landsomfattande demonstrationerna, den 6 oktober, hade en lägre domstolsinstans tillfälligt stoppat Texas abortförbud på grund av det ”allvarliga berövandet” av den konstitutionella rätten till abort.
Men bara två dagar senare drogs stoppet tillbaka efter att tjänstemän i Texas direkt överklagade beslutet i en appellationsdomstol. Högsta domstolen i USA beslutade redan den 1 september, med röstsiffrorna 5-4, att inte upphäva abortförbudet. Dock kan frågan återigen komma upp till Högsta domstolen.

Men, precis som våra kamrater i Socialist Alternative skriver:
”Högsta domstolens misslyckande i att stoppa den extrema och högerextrema antiabortlagen i Texas visar att arbetare inte kan förlita sig på advokater och domstolar för att försvara reproduktiva rättigheter. Denna ’lagstrategi’ har demobiliserat reproduktiva rättighetsrörelser i årtionden och lämnat vårt öde i händerna på domare, advokater och domstolar. 
SB8 [antiabortlagen, står för Senate Bill 8] är den logiska slutsatsen efter fem år av malplacerad tillit på domstolar att skydda våra grundläggande rättigheter till rätten till våra egna kroppar.
En ny massiv arbetarrörelse behövs akut för att bekämpa Texas antiabortlag. Det var massiva kvinno- och arbetarrörelser som vann Roe v Wade [rätten till abort] och en massrörelse, där socialistiska krafter spelar en ledande roll, kommer att krävas för att vända denna impopulära lagstiftning och gå ännu längre för att vinna gratis, trygga och lagliga aborter på begäran.
Vi behöver en rörelse av arbetare på gatorna, campus och arbetsplatser för att försvara och utöka de reproduktiva rättigheterna. Det var en feministisk rörelse som vann abort­rätten genom strejker och massprotester; det kommer att krävas samma slags rörelse för att försvara och utöka reproduktiva rättigheter, sjukvård för alla och lika löner.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!