Venezuela: Internationellt privatkapital ingen räddning

Hyperinflationen och sanktionerna har slagit hårt mot folket, men Maduros vädjan till kapitalister kommer inte förbättra situationen (Foto: Public Domain).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Venezuela har under flera år haft en ekonomisk kris som bland annat lett till hyperinflation och drabbat de fattiga, arbetslösa och hela arbetarklassen mycket hårt. Den pågående pandemin samt sanktioner och ekonomisk utpressning från framför allt USA har ytterligare förvärrat situationen. Nu vill regeringen i Venezuela under ledning av Nicolas Maduro dels införa en ny valuta och dels ha utländsk hjälp för att komma ur den ekonomiska krisen.

Maduro hoppas på ett avtal med USA som ska öppna upp för utländska investeringar, skapa nya jobb och minska fattigdomen i landet samt lyfta landet ur den svåra ekonomiska krisen.
De amerikanska sanktionerna mot landets olja (Venezuela har världens största oljereserv) har lett till den hyperinflation som nu förlamar landet. 
Som ett led i att försöka vända situationen införs en ny valuta, en ny bolivar. Den gamla bolivaren värderas till i praktiken noll. En miljon Bolivar är nu värd cirka 2 kronor.
Genom att stryka sex nollor på den gamla bolivaren och införa en ny hoppas regeringen på ett nytt ekonomiskt förtroende från omvärlden för den nya valutan. 
Hyperinflationen har gynnat de rika som kan säkra sina tillgångar i bland annat fastigheter och aktier eller utländska placeringar, medan de fattiga tvingas att handla i dollar eller gå över till elektroniska betalningsmetoder som ytterligare spätt på fattigdomen i landet.
Införandet av en ”ny” valuta är ett sätt för den venezuelanska regeringen att skapa trovärdighet gentemot omvärlden för att investerare och långivare ska återkomma.

Regeringen vill få till ett avtal med USA. Samma USA som president Maduro i en intervju med den amerikanska tv-kanalen Bloomberg Television anklagade för ”extremt, grymt och irrationellt förtryck”. 
Maduro påstod att Venezuela nu har brutit sig loss från detta förtryck och hävdar att landets ”vänner” nu är Ryssland, Kina, Iran och Kuba. Han hävdar också i samma intervju att det inte finns någon inhemsk opposition längre, att Venezuela lider av ett oförtjänt dåligt rykte och att detta beror på en organiserad kampanj att smutskasta den ”socialistiska” regeringen.

Nu vädjar dock Maduro till Biden om att USA ska hjälpa landet ur krisen genom att öppna upp för amerikanska investerare och för andra utländska investeringar. På så sätt hoppas man att amerikanska privata intressen och dollar ska få Venezuela att ”blomstra”. Maduro litar tydligen på det privata internationella kapitalet ska lösa problemen i landet.
Maduros vädjan till kapitalisterna är tydlig: ”Om Venezuela inte kan producera och sälja olja, inte kan producera och sälja guld, inte kan producera och sälja bauxit, inte kan producera järn med mera och inte kan göra vinst på den internationella marknaden, hur ska man då kunna betala landets skulder till fordringsägarna?” 
Venezuela riskerar att bli en lekstuga för internationellt privatkapital, där arbetarklassen och de fattiga är de som kommer att få betala.
Maduro vädjar öppet till kapitalisterna och säger att ”Venezuela ska bli möjligheternas land. Jag bjuder in amerikanska investerare så att de inte kommer på efterkälken”.

Det är möjligt att Biden, IMF och Världsbanken tillsammans med det internationella storkapitalet kommer att gå Maduro till mötes, men till ett skyhögt pris för Venezuelas folk.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!