Tidningsspelets vinnare och förlorare

2015-05-13 18:45:58

foto: Ojan / Flickr CC
Mediekoncernen Stampen, som bland annat äger GP, köpte upp företag för lånade pengar och när bubblan sprack sparkade man personalen på de olika lokalredaktionerna.

Diskussionen om mediekrisen handlar ofta om hur den digitala utvecklingen med sociala medier har minskat efterfrågan på papperstidningar. Men i förra veckans Uppdrag granskning lyftes ytterligare ett perspektiv fram. Avsnittet berättade om mediekoncernen Stampen som har köpt upp tidningar och magasin för lånade pengar för att plundra dem genom att dela ut hundratals miljoner kronor till ledningen och ägarna.

När Stampen startade satsades allt för att bli Sveriges nästa stora mediekoncern. Istället blev det koncernen som har gjort mest förluster i Sveriges mediehistoria.

Stampen köpte upp ungefär etthundra företag, främst lokaltidningar, allt ifrån Göteborgs-Posten och Hallandsnyheter till Mitt i (lokaltidningarna i Stockholm). Ledningen satsade på ”tillväxt genom konsumtion” och koncernen liknade mest ett luftslott. Istället för att starta upp tidningar eller att växa organiskt köptes företag upp till överpriser för lånade pengar.

När bubblan sprack krävde banken tillbaka 600 miljoner kronor inom ett halvår, vilket fick dras in från lokaltidningarnas redaktioner via personalneddragningar. I Uppdrag granskning intervjuas Christina Kihlström, Journalistförbundets klubbordförande på Hallands nyheter, som upprörs över Stampens plundring av tidningen.

Från att vara en välmående tidning som stod på egna ben skars halva personalstyrkan bort och mer än rörelseresultatet (vinsten) sögs upp av Stampens svarta skuldhål mellan åren 2007-2013.

Samtidigt som nedskärningarna ägde rum och koncernen befann sig i en djup kris låg chefernas löner, bonusar, aktieutdelningar och optionsavtal på en absurt hög nivå. Aktieutdelningarna mellan åren 2005 och 2013 uppgick till totalt 265 miljoner kronor och ersättningarna (utöver löner) till ledningen var 800 miljoner kronor under samma tidsperiod.

Peter Hjörne, huvudägare i Stampen, tyckte i intervjun med Uppdrag granskning att de gigantiska ersättningarna till ägare och ledningen var rimliga. Hjörne sitter under programmet med en tröttsam försvarsinställning, och besvarar den mesta kritiken med att han inte kan allt i detalj.

Hans egna koncerns bokslut är tydligen en detalj. Hans totala ignorans skulle i och för sig kunna förklara hur koncernen år 2013 hade runt 1 miljard kronor i skulder. Men även om Stampen befinner sig i mediehistoriens djupaste kris, är det knappast en kris för ledningen och cheferna.

De stora förlorarna är de lokala och regionala redaktioner som med sin tidigare goda ekonomi nu tvingas att dra ner på anställda, skära bort resurser och banta den journalistiska kvaliteten. Detta för att bekosta räntan på lånen, ledningens bonuscheckar och ägarnas utdelningsfest.

Förlorare blir också demokratin som är beroende av lokalpressens granskande funktion av politiker och tjänstemän. Stampens svindlande affärer illustrerades fyndigt på ett monopolspelsbräde.

När kapitalister har rätten att köpa och plundra våra nyhetskällor för att sedan lägga pengarna i egen ficka förstörs möjligheterna att granska makthavarna.

Folkets rätt till samhällsinformation måste gå före medieägarnas vinstjakt genom nyhetsfattiga uppdateringar som till stor del bygger på annonsering. Det är exempelvis en viktig anledning till att staten beviljar presstöd, för att det finns ett högre värde i lokalpressen än den som giriga kapitalister ser.

Uppdrag gransknings avsnitt om mediekoncernen Stampen ligger kvar på SVT Play ett bra tag framöver och är väl sevärt.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!