Tillgång till kultur – en klassfråga

2007-07-25 09:59:29
Museerna har tappat hälften av sina besökare efter att den fria avgiften togs bort. Flest besökare har arkitekturmuseum förlorat – 83% av besökarna anser sig inte längre ha råd att gå dit.

Inger Mattsson, tf museichef, säger till Svenska Dagbladet (SvD, 2007-07-04):
– I djupaste mening är det en demokratifråga, det handlar om tillgängligheten till kulturarvet.
– När det är gratis kommer folk mer oplanerat. De naturliga mötesplatserna idag är shoppingcentrum. Med fri entré fanns förutsättningar för ett icke-kommersiellt rum där allmänheten kan mötas och samtidigt fördjupa sina kunskaper om kulturarvet.
Besparingen på 40 miljoner motsvarar en hundratjugofemtedel (1/125) av kostnaderna för att avskaffa förmögenhetsskatten. Den förra regeringen införde fri entré på 19 statliga museum 2005, vilket ledde till 2,9 miljoner fler besökare, en ökning med 159 procent. Över hälften av de nya besökarna hade inte varit på museum förut.

Museerna får det svårt att gå ihop

Många museer får nu svårt att få ihop ekonomin, och många uttrycker farhågor för en kommersialisering av verksamheten. En av dem är Lovisa Lönnebo, kommunikationschef på Moderna:
– Många trodde att det skulle bli mer kommersiellt när fri entré genomfördes, men jag tror att risken är större när det inte är fri entré, att man måste ha en eller två kioskvältare om året. (SvD 2007-07-04)
Den fria entrén var en otroligt viktig och prisvärd reform, och en viktig princip att kultur är till för alla – inte bara de rika.
På Moderna museet, där antalet besökare har minskat med 51 procent, skulle ett besök för en konstintresserad arbetare över 18 med partner gå loss på 160 kronor, en summa som svider i plånboken och avskräcker de ännu inte insatta.
40 sparade miljoner är alldeles för lite pengar för att förklara slopandet av en reform som fick stöd av 71 procent av stockholmarna, enligt en Sifo-undersökning i juni 2006.
Slopandet av den fria entrén var helt ideologiskt grundat: borgare som vill verka fina i kanten och se konst de ändå inte begriper ska inte tvingas stöta på fattiga studenter och arbetare… Själva idén att saker kan vara gratis ser högern som stötande, rentav farlig.

Tokhögern

I Täby har kommunalrådet Leif Gripestam (m) förbjudit kommunens bibliotek att låna ut dvd-filmer, med motiveringen: ”Biblioteken ska inte konkurrera med privata videouthyrare”.
Kanske var han inspirerad av Danmarks borgerliga kulturminister, Brian Mikkelsen, som förbereder en ny lag som förbjuder utlåning av CD-skivor på biblioteken.
Om någon trodde att marknaden ger kulturell mångfald, är Astoria Cinemas konkurs ett exempel på motsatsen. Nu ser SF ut att i princip få monopol på biomarknaden, och smalare och samhällskritiska filmer kommer att få svårt att nå ut till en större publik.
Den självklara lösningen vore förstås att Stockholm stad tog över de anrika biograferna, som annars lär stängas för gott, och visade smal film till rabatterade priser. Men ”vårt uppdrag är inte att gå in på biografmarknaden”, menar Mats Sylwan på kulturförvaltningen i Stockholm.
För alla som inte tycker att fler Beck-filmer är det enda som ska visas på bio, att bara folkpartiets litteraturkanon ska gå att låna på biblioteket eller att endast miljonärer ska ha råd att se de läskiga valskeletten på Naturhistoriska riksmuseet, borde det vara en självklarhet att demonstrera mot högerregeringen den 18 september.
Nikolaj Cyon

Antalet museibesök rasar

(2006-2007, förändring i procent)
Arkitekturmuseum – 83
Armémuseum – 38
Etnografiska museet – 25
Flygvapenmuseum – 24
Hallwylska museet – 68
Historiska museet – 47
Livrustkammaren – 68
Marinmuseum 12
Medelhavsmuseet – 18
Moderna museet – 51
Musikmuseet – 24
Myntkabinettet – 48
Nationalmuseum – 67
Naturhistoriska – 52
Nordiska museet – 31
Sjöhistoriska – 47
Skoklosters slott – 84
Världskulturmuseet – 21
Östasiatiska -19
Summa – 49
Källa: Svenska Dagbladet

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!