Tjetjenien: Stoppa regimens terror mot homosexuella

2017-05-17 23:44:46
Under våren har det skett ett försök till utrensning av homosexuella i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Minst ett hundratal män har förts bort sedan februari, och rapporter om tortyr och avrättningar har framkommit. Bland annat ska flera ha begravts levande.

I Tjetjenien är det livsfarligt att vara homosexuell. Delrepublikens myndigheter ligger bakom en utrensningskampanj av homosexuella, eller personer med en ”icke-traditionell sexuell läggning”. Ett stort antal homosexuella män eller män som misstänkts vara homosexuella har förts till ett fängelse som liknar ett koncentrationsläger, utanför staden Argun. De som har lyckats fly vittnar om att flera har dödats och minst två har begravts levande. Polisen har tagit fångarnas mobiltelefoner och sökt igenom kontakterna för att hitta fler homosexuella. Ögonvittnesskildringar beskriver hur människor utsatts för elchocker, våldtäkt med hjälp av föremål och annan tortyr. Bland annat har de torterats för att de ska uppge namn på fler homosexuella.
Att vara homosexuell i Tjetjenien har inte heller tidigare varit tryggt, och hedersmord inom familjen är inte alls ovanligt. Men det här är första gången en sådan här utrensning har skett. Många har flytt från Tjetjenien för att söka trygghet i bland annat Moskva, där det finns ett hbt-center de kunnat få stöd från. Dock är det olagligt i resten av Ryssland att vara öppen med sin sexuella läggning som hbtq-person.

Tjetjeniens myndigheter avfärdar alla dessa uppgifter med att det inte finns någon som är homosexuell i delrepubliken. Alvi Karimov, talesperson för Tjetjeniens president, påstår att ”man kan inte arrestera eller förtrycka människor som inte existerar i republiken”. President Ramzan Kadyrov är helt öppen med att han accepterar hedersmord av homosexuella.
Rysslands regering tvår sina händer och säger att man kan inget göra. President Vladimir Putins talesperson, Dmitri Peskov, säger att det är en fråga för polisen och inte för Kreml. Ändå är det polisen som ligger bakom massarresteringarna av homosexuella.

Ryssland har en lång historia av konstant förtryck av hbtq-personer, med ett kort uppehåll under åren efter revolutionen och fram till 1933. Därefter återupptogs förtrycket, vilket pågår än idag. År 2013 infördes lagen som förbjuder ”homosexuell propaganda”, vilket i praktiken förbjuder hbtq-personer att vara öppna med sin sexuella läggning. Den ortodoxa kyrkan har stor makt i Ryssland och ger allt stöd åt lagstiftning och annat som förtrycker hbtq-personer. Den ryska staten har visat att de inte har något intresse av att stoppa det inhumana förtrycket av hbtq-personer i Tjetjenien.

De fängslade måste omedelbart friges. Men även om de släpps ur fångenskapen kommer de inte att kunna leva ett tryggt liv så länge förtrycket från ryska staten och delrepublikens ledning finns kvar. Förtrycket är så pass integrerat i det ryska samhället och särskilt i Tjetjenien att enbart lagstiftningar inte kommer att ge någon stor förändring.
Hela samhället måste förändras för att alla människor ska få samma rättigheter och ett bra liv. För att bekämpa ett förtryck måste alla former av förtryck bekämpas. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!