Tortyroffer bortförd i hemlighet

2018-03-14 12:07:12


Ingen vill ge några svar på var Zahid Baloch befinner sig.

Zahid Baloch har utsatts för ett fullständigt rättsövergrepp av gränspolisen och Migrationsverket, ett tjänstefel som kan komma att kosta honom livet.

Fredagen den 9 mars skulle Zahid ha rätten att söka asyl i Sverige igen. Men utan att informera hans juridiska ombud har de i hemlighet överfört honom till Norge onsdagen den 7 mars där han har ett utvisningsbeslut.
Han har innan detta hände fråntagits alla möjligheter att kontakta någon eller ta med sig sina ägodelar. Sedan gränspolisen förde Zahid från förvaret i Kållered utanför Göteborg har all kontakt med honom upphört. Telefonen är avstängd och han går inte att nå på sociala medier.
När Offensiv går i tryck har Zahid varit försvunnen i drygt en vecka utan att kunna kontakta familj, vänner och kamrater.

Innan en förflyttning sker ska det juridiska ombudet få informationen, vilket inte har skett. Det juridiska ombudet ska också få information om att allt gått bra, men det har inte heller skett. Istället har Zahid förflyttats till Norge i hemlighet. Varken familj, kamrater eller hans juridiska ombud vet var han befinner sig nu.
Det krävdes två dagar av eftersökande innan kamrater och ombudet hade fått ut informationen om att han hade förflyttats. Inte heller Zahids läkare eller psykolog fick någon information.
När ombudet besökte förvaret torsdagen den 8 mars meddelade personalen bara att de inte visste var Zahid befann sig. Samma svar fick medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, för vilka det krävdes en demonstration för att få veta att han inte befann sig på förvaret. 

Vi känner nu stor oro över situationen. Zahids hälsotillstånd är allvarligt: han är hjärtpatient med två hjärtinfarkter som ett resultat av den tortyr han har utsatts för i Pakistan. Han har haft blodpropp och äter en rad mediciner.
Vi besökte honom senast söndagen den 4 mars. Då hade han gått ned 8 kg på grund av stress och oro, och var inte i bra skick psykiskt med anledning av rädslan. Hans psykolog hade tidigare varit så orolig över hans tillstånd att hon hade åkt ut till förvaret och träffat honom, då Migrationsverket hade ställt in deras möten.
Första hjärtinfarkten hade Zahid i Norge 2014 där han levde i två år innan han kom till Sverige i december 2014. I februari 2015 hade han en ny hjärtinfarkt i Göteborg. Han medicineras också för psykiska besvär som ett resultat av den tortyr han utsattes för i Pakistan.
Zahid lider av posttraumatiskt stressyndrom, återupplevanden, mardrömmar och sömnproblem.
Zahid är politisk flykting från Baluchistan som levde 5 år som gömd efter att ha blivit illa torterad och dumpad i tron att han var död. Han har hunnit få många vänner och kamrater i Sverige, och är känd för att vara en hårt arbetande, hjälpsam och kärleksfull person. Men det är få som vet om hans verkliga bakgrund och vad han har utsatts för. 

När den pakistanska militären grep honom utsattes han för piskrapp, han blev medicinerad och därefter slagen (en misshandel som inte känns i kroppen förrän medicinerna har lämnat kroppen), han fick ett frakturerat ben efter misshandel, och hans fingrar och fotleder bröts. Han kläddes av, utsattes för elchocker mot könsorganet, sexuella övergrepp och misshandel med redskap mot ändtarmen och fick se anhöriga mördas framför ögonen på honom. Tortyren pågick under tre månader.
Som ett resultat av tortyren har han fått nedsatt rörelseförmåga, vilket är dokumenterat av läkare i Sverige. Allt är väldokumenterat.
Röda korsets behandlingscenter har behandlat honom för posttraumatiska stressyndrom och depression. I Sverige har han genomfört flera självmordsförsök och har behandlats på sluten psykriatisk vård efter självmordsförsöken.

Trots vetskapen om detta väljer gränspolisen och Migrationsverket att i hemlighet föra över honom till Norge. Zahid berättade under vårt sista samtal om hur minnena kommer tillbaka av att sitta inlåst i trånga utrymmen, och vi kan bara föreställa oss den känsla han nu upplever av att ha fråntagits alla sina möjligheter att kommunicera med kamrater utanför.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att göra allt vi kan för att ta reda på var Zahid befinner sig. Redan har över 50 protester organiserats internationellt till stöd för hans rätt till asyl. Världens ögon riktas nu mot Sverige och Norge.
Vi håller alla nivåer av de svenska myndigheterna ansvariga om något händer vår kamrat, alla från gränspolisen till förvaret, Migrationsverkets beslutsfattare och den svenska regeringen.
Våra krav är att Zahid återförs till Sverige och att hans rätt att söka asyl respekteras.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!