Trängselskatt är ingen miljösatsning

2012-11-18 02:01:18

foto: Elias Theodorsson
Göteborgspolitikerna vill införa trängselskatt, som egentligen är en straffavgift, samtidigt som man höjer priserna i kollektivtrafiken.

På Gustaf Adolfs torg i Göteborg den 8 november, samtidigt som kommunfullmäktige höll sammanträde, samlades en demonstration mot trängselskatten.

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kampanj mot trängselskatten har pågått i några veckor, med namninsamlingar som uppmanar till prote­ster och krav på utbyggd och gratis kollektivtrafik. Amer Mohammed Ali (RS) var förste talare vid demonstra­tionen:
– Bakgrunden till denna protest är tvångsinförandet av den orättvisa trängselskatten. Vad denna avgift är till för är inte som namnet menar, att minska trängseln, utan för att dra in pengar.
– I Ale kommun vill Trafikverket dra in Lila Express och halvera pendeltågstrafiken samtidigt som allianspartierna och Sverigedemokraterna kräver höjda priser på 20 procent.
RS två talare, Minela Mahmutovic och Stefan Berg, uppmanade till fortsatta protester.
– Samtidigt som politikerna inför trängselskatten kommer kollektivtrafikens priser att höjas. Att trängsel­skatten är en miljösatsning stämmer inte då människor inte heller kommer att kunna åka kollektivt på grund av de höga priserna, ­berättade Mine­la.

Många av demonstranterna kom från Backa som kommer att ­drabbas hårt av vägtullarna, men även andra stadsdelar fanns representerade. Dock hade man en sak gemensamt, som Stefan Berg mycket riktigt påpekade i sitt tal, att trängselskattens kostnad är en klassfråga.
– För den som är mer eller ­mindre tvingad att ta bilen till och från jobbet och till barnomsorg eller barnens fritidsaktiviteter motsvarar ­maxtaxan 1 200 kronor i månaden.
– Göteborg är en delad stad och denna straffavgift kommer att fördjupa klyftan mellan stadsdelarna och öka segregationen.
– Förtroendet för Göteborgs politiker är i botten efter flera år av korruption och mutskandaler. Att man fattat detta beslut bakom stängda dörrar och utan insyn bättrar inte på situationen. Detta missnöje ­måste ges uttryck genom fler protester underifrån, och vi måste fortsätta samlas och kräva att politikerna gör om och gör rätt!

RS/Offensiv säger:
  • Nej till trängselavgiften – Skrota beslutet om trängselskatt!
  • Ja till miljösatsningar, elbilar, utbyggd och gratis kollektivtrafik.
  • Statlig finansiering av nödvändiga infrastrukturåtgärder.
Irma Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!