Tusen i fackeltåg för jobben i Tranås

2013-01-28 14:46:28
Uppemot 1 000 personer demonstrerade mot varsel och arbetslöshet den 11 januari i den småländska orten Tranås, som har drabbats hårt av varsel och arbetslöshet.
Det var den största manifestationen i Tranås i modern tid.

Den 10 december släppte GGP, som tillverkar Stigas motorgräsklippare i Tranås, en bomb på de 225 anställda. Man varslade 175 personer och lämnar helt enkelt inte mycket kvar av produktionen.
Detta trots att fabriken i Tranås gör en vinst på 100 miljoner kronor.
Ägarna hänvisar till överkapacitet och vill flytta produktionen till Italien, där de kan få ”flexiblare villkor”.
För 20 år sedan jobbade uppåt 900 personer på fabriken, och industrin utgjorde stommen i kommunens ekonomi.

Det var de tre fackförbunden IF Metall, Unionen och GS (facket för skogs-, trä- och grafisk bransch) som kallade till en gemensam demonstra­tion mot varslen och arbetslösheten.
Anders Ferbe, ordförande för IF Metall, var en av ­talarna på demonstrationen.
– Om fabriken i Tranås går med 100 miljoner i vinst behövs ingen företagsflytt. Vi kräver att beslutet omprövas. Det är dags att företagen tar ett större samhällsansvar, citeras han på IF Metalls hemsida.
Men CGP har tydligt visat att man inte ämnar ta något ”samhällsansvar”, utan ägarna ser endast till sina egna  kortsiktiga vinstintressen.
Facken behöver istället trappa upp kampen och ta strid för jobben.
Efter den massiva demonstrationen finns det goda förutsättningar för att driva en facklig kampanj mot GGP med krav på att stoppa varslen.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!