Tusentals protesterade mot nazisterna i Göteborg

2011-05-26 15:18:36
Förortsungdomar tog sig runt polisens avspärrningar över motorvägen och nådde nästan ända fram till nazisterna, som flydde in i sin buss och lämnade platsen.

I lördags (21 maj) samlades 3 500 antinazister i en demonstration mot nazistmarchen. Göteborgs nätverk mot rasism (GNMR) samlades på Kvilletorget.
Demonstrationen var tänkt att vänta in Göteborg Mot Rasism (GMR) som även de samlades kl 11.00, men på Hjalmar Brantingsplatsen som ligger en bit bort. Demonstrationen på Kvilletorget hann dock knappt ställa upp innan några otåliga ungdomar började röra sig och demonstrationen hade inget val än att hänga på. ”Inga fascister på våra gator” skreks när demonstranterna började röra på sig.
På plats utanför moskén försökte funktionärer från Vänsterpartiet tillsammans med polis omdirigera demonstranterna bort från den utropade samlingsplatsen där tal skulle hållas. Demonstrationen fortsatte dock framåt, delade på sig, rundade avspärrningen och fortsatte in på området.
Talkörer som ”inga gator, inga torg åt nazister i Göteborg” ekade mellan husen.
Längre fram hade polisen ställt upp dubbla rader med kravallstaket och kravallpolis samt polisbussar. Demonstrationen stannade disciplinerat upp framför dem. Strax därefter kom fler demonstranter från GMR.
GMR:s demonstrationsledning valde på plats att helt bryta med GNMR och tog bort deras talare från talarlistan. Samtidigt ställde de upp funktionärer tillsammans med polisen för att försäkra sig om att inga försök att faktiskt stoppa nazisterna skulle kunna äga rum.

Majoriteten av de som samlats hade dock kommit för att stoppa nazisterna. Stämningen blev otålig bland de som var inriktade på att göra detta och även hos de som kom i GMR:s demonstration från Hjalmar Brantingsplatsen ökade otåligheten – ”vadå, ska vi bara stå här nu?” undrade några.
Rykten gick om att nazisterna nu börjat marschera. När talen från högtalarna inte gav någon ledning till hur de ska agera söker sig hundratals, framförallt ungdomar, runt för att försöka stoppa nazisterna.
När en grupp började röra sig upp på Ramberget för att ta sig runt följde flera hundra personer efter. Hundratals antinazister möttes av poliser med hästar, hundar och dragna batonger. Civilpoliser som fanns mitt bland demonstranterna i skogen började då slå med batonger.

Något våld från demonstranternas sida hade ännu inte skett trots polisens våldsamma ingripande. Ungdomarna retirerade och gick ned till samlingsplatsen vid Herkulesgatan. Större delen av GMR:s demonstration hade då gått över till GNMR:s demonstration.
När GMR sedan, istället för att ge någon politisk vägledning, började med ett böneutrop från scenen där en rad personer ställde sig på knä för att be, blev det uppenbart för alla att det från GMR-ledningens sida aldrig funnits någon vilja att stoppa nazisterna.
Samlingsplatsen tömdes då på folk som på olika tvärgator tog sig bort från samlingen. Tusentalet fyllde Kvillestaden och över 500 personer tog sig över en bro och sedan över motorvägen. Andra klättrade över staket och kom ut på vägen och lyckades således hamna bakom polisavspärrningarna. De kom nästan ända fram till den lilla skaran nazister som tvingades avbryta och hoppa in i sin buss. Nazisterna samlade bara omkring 100 personer trots tillskott från övriga Europa.
Polisen som då hade förstått att deras mur brutits gick till attack. Fyra personer greps och 35 omhändertogs.
Trots tumult och lite oroligheter måste demonstrationerna ändå ses som lyckade. Tusentals demonstrerade mot nazisterna som var färre än för ett år sedan och de tvingades att avbryta sin marsch. Ansvaret för oroligheterna måste läggas på arrangörerna i GMR, som istället för att ge vägledning ställde sig i armkrok med polisen och försökte hindra antinazisterna från att stoppa nazisterna.
Organisationer som Socialistiska partiet och Kommunistiska partiet har inför tusentals ungdomar avslöjats. De har inte bara försökt att avpolitisera den antinazistiska kampen till en religiös och moralisk fråga utan också ställt sina medlemmar till polisens förfogande mot antinazisterna.

Rättvisepartiet Socialisterna erkänner också att GNMR som nätverk kunde agerat annorlunda.
I efterhand är det tydligt att GNMR borde haft fler demonstrationsvakter på Kvilletorget, tydligare roller och borde tagit ledning för att strukturera upp demonstrationen tidigare.
Redan organiserade grupper visste vad som gällde men inte de hundratals ungdomar som samlats. Hade GNMR gemensamt agerat hade demonstrationen inte behövt avgå för tidigt. Detta är en viktig lärdom för framtida demonstrationer.
Idag var det dock inte den organiserade vänstern eller den antirasistiska rörelsen, utan förortens unga som målmedvetet agerade för att slutföra det som de kom dit för – att stoppa nazisterna.
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!