Tusentals protesterade mot vårdslakten i Skåne

2013-03-18 11:14:02
Uppslutningen var god i de allskånska demonstrationerna mot vårdslakten den 16 mars. Sammanlagt demonstrerade flera tusen personer i  Lund, Malmö och Landskrona. Även i andra skånska städer genomfördes manifestationer till vårdens försvar under denna dag .

Det var Nätverket Rädda Vården som arrangerade demonstrationerna, vilka hade de tre parollerna ”Nej till nedskärningar”, ”Stoppa flyttkaoset” och ”Nej till privat vård”. Mobiliseringen har pågått i flera veckor, på stan och på sjukhuset där flera avdelningar har besökts av nätverkets representanter. Uppslutningen bland vårdpersonalen var god.
”Skynda hit med mera pengar – vi har inte nog med sängar”, ”Attendo, Carema, riskkapital – ut ur vården, lämna det ni stal” var några av de slagord som hördes.

Jonathan Pontén, läkare på Akuten i Lund och aktiv inom Socialistiska Läkare, var konferencier vid manifestationen i Malm- och gav uttryck för hur orättvist behandlade personalen har blivit av politiker i media: ”Det är inte rimligt att belägga pressad verksamhet med anställningsstopp och aldrig sinande omstruktureringar, det är inte rimligt att medmänskligheten hos vårdpersonalen ska kompensera för ekonomiska resursbrister med avbrutna raster, övertid och utbrändhet som följd, och det är fan inte rimligt att komma med uttalanden om att sköterskor utför onödigt arbete eller att personalen på akutmottagningarna saknar rätt kompetens, när det är helt uppenbart att det är den högsta ledningen som är de som saknar kompetens att utföra sitt arbete.”

Sussi Wensmark, huvudskyddsombud för Kommunal  på sjukhuset i Lund och barnintensivvårdsavdelningen talade på Gustav Adolfs torg i Malmö: ” Vi kräver den goda arbetsmiljö vi har rätt till – arbetsmiljölagen säger ingenting om bristande ekonomi! Det är arbetsgivarens ansvar, ja skyldighet att ge oss de rätta förutsättningarna – ett ansvar som den styrande femklövern och tjänstemännen inte lever upp till! Vi måste ha de rätta ekonomiska förutsättningarna för att bedriva den goda vård som vi är utbildade för!
Efter att länge ha förnekat förekomsten av vare sig en kris eller en resursbrist har fler och fler från den styrande femklövern börjat erkänna behovet av mer pengar och senast förra veckan öppnade moderaterna för skattehöjningar. Rättvisepartiet Socialsiternas medlemmar i Malmö och Lund  är aktiva i Nätverket Rädda Vården och ger sitt fulla stöd till dess krav.

En av nätverkets stora styrkor är den starka förankringen bland vårdpersonal, en stor andel av de anställda vid SUS har skrivit under nätverkets kravlista till Regionspolitikerna. Det är viktigt att rörelsen inte stannar av för att politiker kommer med löften om mer pengar ett år innan valet.
Försämringar och nedskärningar har genomförts under lång tid genom stölder från den offentliga sektorn, och det är en lång kamp för att återställa en bra arbetsmiljö och patientsäkerhet.
Vårdpersonalens inflytande över vårdens organisering måste öka och Nätverket måste fortsätta fungera som en röst för Vårdpersonalen som dessutom kan sätta press på fackföreningarna som har ett ansvar att agera till vårdens försvar. Den lösning på vårdens finansiering som är mest aktuell bland de styrande partierna är en platt skattehöjning, vilket leder till att medborgarna får betala för vården. Som socialister pekar vi mot det privata näringslivet där enorma summor finns, vilket visas av den snabba expansionen av köpcentra och arenor i Skåne.
De pengar som idag blir till vinster för redan rika personer ska användas för att bygga ut välfärden, ett sätt är att höja bolagsskatten men i förlängningen krävs att löntagarna tar kontrollen över sina arbetsplatser så att överskott kan komma allmänheten till dels och bidra till bygget av ett bättre och rättvisare samhälle.
Sten Axelson Fisk

I Lund deltog närmare 2 000 personer i nätverkets protest. Offensiv pratade med Hilda Bjerstedt, sjuksköterska från Hässleholm.
– Vi har en bra vård men jag ser att det hårdnar till. Vi gör det här för patienterna, inte bara för vår egen skull.
Patrik Berg

I Landskrona demonstrerade 500 personer från Gamla kyrkans grund till Kasernplanen där man lyssnade på tal. Stämningen var god och många av  personalen vid Helsingborgs sjukhus deltog.
Robert Preston

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!