Två veckor av protester i Oman

2011-03-07 13:03:27
Den 16 februari nådde revolten i Mellanöstern Oman. Hundratals människor kom ut i protest mot korruption och sociala orättvisor. Sedan dess har dagliga demonstrationer vuxit varje dag, till en massrörelse i den viktigaste industristaden Sohar.

Sultan Qabus har styrt Oman i över 40 år, sedan 1970. Han är nära vän med USA som har militära baser i landet. Han styr landet enväldigt, som en absolut monark. Inga politiska partier är tillåtna, bara en odemokratisk Senatsförsamling.
Sent på lördag den 26 februari uppgav läkare att sex människor dödats och tiotals skadats av polisens kulor. Som ett svar brändes en polisstation ned. I ett tal dagen efter lovade sultanen 50 000 arbetstillfällen och en a-kassa på 390 USA-dollar (2 500 kronor) i månaden  till medborgare i Oman, i motsats till de 800 000 utländska arbetarna i landet. Landet har 2,8 miljoner invånare, inklusive migrantarbetarna.
På måndagen blockerade demonstranter hamnen i Sohar, landets näst största, främst använd för att exportera olja från Oman. Landet är en viktig oljeproducent med 850 000 fat per dag. Krav ställdes på jobb, demokratiska reformer, högre löner och åtal för polisbefälen bakom dödsskjutningarna. Hela industriområdet, inklusive ett oljeraffinaderi och en aluminiumfabrik, var blockerat. En stormarknad nära hamnen plundrades och brändes ner.
Ett problem som nu är akut att övervinna är bristen på fackföreningar och organisation.

En jemenitisk socialist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!