Uddevalla: Kommunpengar slängdes i sjön

2010-11-10 14:24:51
Redan innan VM-tävlingen i Offshoreracing hade gått av stapeln i Uddevalla i somras stod det klart att tillställningen skulle bli långt ifrån den dundersuccé som både arrangörer och fartblinda politiker hade fantiserat om.

Det hindrade dock inte kommunens politiker från att stödja tävlingen med 300 000 kronor, och nu i dagarna har det avslöjats att kommunen kan bli tvungen att betala ytterligare en halv miljon för att fylla delar av det hål som miljonfiaskot har lämnat efter sig. Allt efter ett olagligt beslut från kommunalråden, utan någon som helst demokratisk insyn och kontroll. Den totala notan för kommunen kan landa på över en miljon kronor.

I förra veckan avslöjade tidningen Bohusläningen att den ideella föreningen Destination Uddevalla, som till 49 procent ägs av Uddevalla kommun, gått i borgen för ett banklån på 500 000 kronor till arrangören Sweden Grand Prix i Uddevalla AB.
Det var efter att arrangören, som hade tom kassa, kontaktat kommunalrådet Sture Svennberg (M) och sagt att tävlingen skulle ställas in om inte lånet gick igenom som Destination Uddevalla tog på sig att gå in som borgensman. I gengäld fick före-ningen ett muntligt löfte från kommunalråden om att kommunen skulle gå in och stötta Destination Uddeval­la ”om det värsta skulle inträffa”.
Enligt kommunrevisionen kan löftet, som aldrig formaliserades och som gavs utan kommunstyrelsens kännedom, vara olagligt.
Förutom Sture Svennberg handlar det om kommunalråden, Magnus Jacobsson (KD) och Essam El Naggar (FP), som båda tidigare kritiserats för felaktiga arvodesutbetalningar, samt oppositionsrådet Jan Gunnarsson (S). Den senare försvarar kommunalrådens agerande med att det minsann ”trots allt satt 80 000 [åskådare] ute på klipporna runt Byfjorden” (en högst godtycklig siffra) och säger sig inte ens komma ihåg att han lät bli att informera kommunstyrelsen när han fick den direkta frågan om kommun­en skulle behöva skjuta till mer peng­ar.

För att finansiera det ursprungli­ga bidraget på 300 000 kronor hänvisades det till att Uddevalla kommun skulle kunna marknadsföra sig som en ”maritim världsstad”, ett påståen­de baserat på rena fantasisiffror om 100 000 besökare och tv-sändningar som skulle nå ut till över 200 ­miljoner hushåll världen över.
Rättvisepartiet Socialisterna anser att de 800 000 kronor som kommun­en kommer att ha lagt ut borde ha fördelats demokratiskt för att stödja Uddevallas lokala idrottsverksamheter som årligen engagerar tusentals människor i alla åldrar, istället för att skapa fototillfällen för en handfull politiker och företagsledare.
Patrik Berg

 Fakta ▼

Offshore är en racerbåtsport i vilken extremt dyra och bränsleslukande båtar tävlar mot var­andra i vad som kan kallas för båtsportens Formel-1.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!