Umeå: Badhusfrågan avgjord

2007-02-14 12:08:15
Tisdagen den 23 januari beslutade ett antal gruppledare i Umeå kommunfullmäktige om det nya badhusets slutgiltiga placering. Det blir i centrala stan som tidigare befarat, närmare bestämt på grusplanen bakom Mimerskolan, samtidigt som alltså kajområdet klarar sig undan exploatering denna gång. Sossarna och borgaralliansen var efter överläggningar överens om kompromissförslaget – inget parti hade tidigare förordat Mimeralternativet – medan v och mp var emot. Rättvisepartiet Socialisterna hölls helt utanför mötet.
– Det finns många problem med den nya placeringen, säger Ingrid Eriksson, gruppledare i Umeå kommunfullmäktige för RS. Badhuset väntas locka ytterligare 400 000 besökare per år till stadskärnan, vilket innebär en kraftigt ökad belastning på miljön i centrumområdet.

Luften är redan oerhört dålig i Umeås centrala delar, under vissa vinterdagar till och med sämre än i centrala Stockholm. Kommunen har därför åtskilliga gånger fått sig ålagt av regeringen att åtgärda den dåliga luften, där kvävedioxidhalten år 2004 överskred de satta gränsvärdena under hela 46 dygn vid E4:an kring Västra Esplanaden. Den satta normen får enligt reglerna överskridas under maximalt sju dygn per år, men en majoritet av gruppledarna i kommunfullmäktige viftar alltså bort frågan genom att fatta ett beslut som drar åt precis motsatt håll.

Ett exempel på hur luftföroreningar, och särskilt bilavgaser, inverkar på människokroppen visar en ny amerikansk undersökning. Man pekar där på hur barn som växer upp inom 500 meter från en motorväg uppvisar en betydligt sämre lungtillväxt än de som vuxit upp 1 500 meter från vägen. Detta i sin tur ökar riskerna för att barnen senare, som vuxna, utvecklar astma och andra hälsoproblem.
Något som skulle kunna bromsa de värsta konsekvenserna av det nyligen fattade beslutet vore om lejonparten av de förväntade besökarna kunde transportera sig till badhuset med hjälp av kollektiva lösningar, men tvärtom minskar antalet bussresenärer. Närmare var femte resenär har försvunnit sedan 1999, och detta i en stad där befolkningen i övrigt ökar. Inte minst beror det på minskad turtäthet och höjda taxor som blivit ett resultat av den privatiserade lokaltrafiken.

Förutom luften har turerna i badhusfrågan varit särdeles snåriga. Vi har i Offensiv tidigare skrivit om hur Lennart Holmlund (s) och det lokala näringslivet försökt att manövrera kommunfullmäktige genom en rad uppgörelser bakom lyckta dörrar. Typiskt nog avgjordes frågan till sist på ett informellt möte som Holmlund själv bjudit in till.
– Han kunde därför bestämma vilka som fick vara med, och vi i Rättvisepartiet Socialisterna hölls utanför. Men vi misstänker att uppgörelsen mellan s och borgarna redan var färdig på förhand. Mötet var väldigt kort och hade prägeln av att presentera ett spikat förslag, säger Ingrid Eriksson.

Samuel Söderberg är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!