Umeå: Fortsatta s-nedskärningar i äldreomsorgen

2007-10-17 13:39:26
Samtidigt som regeringen attackerar sjuka och arbetslösa fortsätter nedskärningarna i kommunerna. Ett exempel är Umeå, där socialdemokraterna, med stöd av högeralliansens partier, genomför nya stora nedskärningar och privatiseringar inom äldreomsorgen. Offensiv har intervjuat Ingrid Eriksson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

– Under 2007 och 2008 ska nedskärningar på cirka 70 miljoner genomföras inom socialtjänsten i Umeå, berättar Ingrid.
– Av dessa ska 40 miljoner skäras bort inom äldreomsorgen. Framförallt handlar det om att minska personaltätheten med cirka 24-25 miljoner kronor. Det motsvarar cirka 70 heltidstjänster! När jag träffar personal inom äldreomsorgen får jag ofta frågan: ”Tar det aldrig slut?” Det är en berättigad fråga, menar Ingrid.
Det genomfördes nedskärningar på 72 miljoner kronor inom äldre- och handikappomsorg, missbruksvård med mera i Umeå bara under 2005. Sedan fortsatte besparingarna även under 2006.
– De nya nedskärningspaketen kommer att öka pressen ytterligare på personal och anhöriga. Ytterst är det förstås de äldre som förlorar när personalens möjligheter att ge lite ”guldkant” på tillvaron minskar, men personalens hälsa riskerar också att bli lidande, påpekar Ingrid.
Under 2007 har diagnoser som stress, utmattningsdepressioner och psykiska besvär ökat inom socialnämndens verksamheter. Det är också många kvinnor som idag bär tredubbla bördor. De arbetar i vårdyrken där nedskärningarna duggar tätt, samtidigt som de på grund av nedskärningarna tvingas att bära ett ökat ansvar för anhöriga, och dessutom bär kvinnor ofta huvudansvaret för hem och familj.

Privatiseringar

Samtidigt fortsätter socialdemokraterna i Umeå i sin privatiseringsiver.
Det privata vårdföretaget Attendo Care har under några år haft ansvar för driften av bland annat Tomtebo sjukhem och gruppboendet Sjöjungfrun i Umeå, men efter protester från personal och anhöriga tar nu s tillbaka dessa i kommunal regi.
– Det är bra, menar Ingrid.
– Men samtidigt anlitar man, påhejade av högeralliansens partier, det skandalomsusade företaget Förenade Care för att driva det nya äldreboendet på Marielund! Det här företaget har varit inblandade i flera vårdskandaler, bland annat när det gäller vård av svårt cancersjuka i Täby.
Privatiseringarna är bara ett exempel på hur sossarna övertagit moderaternas politik.

Kamp mot nedskärningar!

– Rättvisepartiet Socialisterna har under många år organiserat kamp mot nedskärningarna, tillsammans med personal och anhöriga, berättar Ingrid.
Protester som demonstrationer och varningsstrejker har pressat makthavarna i Umeå och bromsat nedskärningarna. Denna kamp är en orsak till att Umeå fortfarande har högre personaltäthet inom äldreomsorgen än jämförbara kommuner.
– Nu behövs nya protester, avslutar Ingrid.
Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!