Umeå som kulturhuvudstad – ett kostsamt jippo

2009-09-16 15:04:48
Rättvisepartiet Socialisterna var det enda partiet i Umeå Kommunfullmäktige som röstade emot att Umeå skulle försöka bli Europas Kulturhuvudstad.

– För varje dag som går, efter beslutet om att Umeå blev ”kulturhuvudstad”, blir vi allt mer tacksamma för vårt ställningstagande, säger Jan Hägglund, fullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
Nya fakta kring Kulturhuvudstadsåret har kommit fram. Bara själva öppningsprogrammet för kulturhuvudstadsåret ska kosta drygt 15 miljoner kronor.
Enligt kommunledningens kulturhuvudstadsansökan ska man, under den storartade öppningsceremonin, i ”explosiva kaskader”, spränga bort isen från Umeälven. Samtidigt ska ”tusentals renar” springa genom centrala Umeå.
Syftet med ceremonin är att Umeå skall ”höras långt ut i världen och vara synligt från rymden” (sid 13 i ansökan).
Förutom det faktum att 15 miljoner kronor motsvarar cirka 50 nya jobb inom äldreomsorgen, under ett år, reser den föreslagna öppningsceremonin en rad frågor:
  • Vilken sameby har lovat att ställa upp med renarna?
  • Hur ska renarna fraktas och hur reagerar de på att drivas genom stadens gator? Vi vill förhindra djurplågeri. 
  • Det är inte tillåtet att fiska med dynamit. Är det tillåtet att spränga bort is från älven?

Kostnaden för hela kulturhuvudstadsjippot steg snabbt från 300 miljoner kronor till 410. Umeborna ska betala 100 miljoner kronor och sponsorerna resten. Men EU:s pengar är bara 15 (bortsprängda) miljoner. Resten ska komma från stat, företag och andra kommuner. Problemet är att världen befinner sig i den djupaste krisen på 80 år med en utveckling mot massarbetslöshet. Samtidigt som kostnaderna ökar riskerar sponsorerna att falla bort.
Innebörden är att umeborna kan få betala långt mer än 100 miljoner kronor – med ytterligare bortfall av jobb i skola-vård-omsorg.

Men i ansökan till EU har Umeå lovat att satsa ytterligare 7 miljarder kronor! I detta ingår tågstationer/resecentra till Botniabanan samt vägpaketet – d v s statliga pengar som inte alls har något med jippot att göra. Men långt värre är att att övriga partier i ansökan till EU bundit upp sig för en rad skrytprojekt. Exempel: ett nytt äventyrsbad, en ombyggnad på Gammlia både av arena och läktare, en ny s k Evenemangs-arena, ett s k Kulturens Hus (som vissa vill använda som ursäkt till att flytta Stadsbiblioteket och lämna plats för ytterligare en köpgalleria). Den totala kostnaden kan komma att hamna mellan 1-2 miljarder kronor!
Samtidigt har kommunen fryst byggandet av flera förskolor med hänvisning till den dåliga ekonomin, något som riskerar att öka barngruppernas storlek.
– Som motståndare till kulturhuvudstadsåret försvarar vi vardagskulturen mot stora nedskärningar, säger Jan Hägglund. Stadsbiblioteket har redan minskat sitt öppethållande och kulturbussen, som besökte skolorna, har dragits in. Nästa år hotas biblioteksfilialer av nedläggning. Dessa neddragningar måste stoppas.
Jan Hägglund menar att kultur också handlar om att förskolepersonalen ska ha tid och ork att läsa en bok för barnen på dagis. Eller att det ska finnas drogfria träffpunkter för ungdomar, fritidsgårdar, som är öppna efter skolan och under sommaren.
– Rättvisepartiet Socialisterna anser att den sortens kultur måste prioriteras – även om den inte syns där ute i rymden, säger Jan Hägglund.
Skola, omsorg och vardagskultur måste gå före jippon!
Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!