Undantagstillstånd i Nigeria

2013-05-22 12:24:37
Nigeria I förra veckan utlyste Nigerias president Goodluck Jonathan undantagstillstånd i landets norra del. Undantagstillståndet var en del i regimens ”krig mot terrorismen” och försök att militärt krossa islamistiska Boko Harams.

– Undantagstillståndet öppnar vägen till nya och omfattande angrepp på demokratiska fri- och ­rättigheter! Vi ser införandet av undantagstillståndet i Borno, Adamawa och Yobe [i nordöstra Nigeria] som ­ytterligare ett felsteg av presidenten och regeringen. Untantagstillståndet och regeringsstyrkornas offensiv kan inte ge någon långsiktig lösning, utan efter en möjlig respit följer en eskalering av våldet.
– Regimens ”krig mot terrorismen”, som har pågått i drygt tre år, är dömt att misslyckas. Detta beror på att man inte angriper de grundläg­gande orsakerna till våldsam extremism. Det är den utbredda fattigdo­men mitt i överflödet, avsaknad av välfärd och infrastruktur och ofattbara orättvisor som skapar det utanförskap på vilken våldsam extremism frodas och förstärks, säger Segun Sango, Socialist Party of Nigerias ordförande och CWI-medlem, i en kommentar.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!