Unga i protest mot ständiga poliskontroller

Polisen stoppar och genomsöker allt fler oskyldiga i förorten som anses ”misstänksamma” (Foto: possan / Flickr CC).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

”Misstänkliggjord, stoppad, kontrollerad – utan anledning. Är etnisk profilering (rasprofilering) verkligen förbjudet enligt svensk lagstiftning?” löd inbjudan till ett samtalscafé i Bredäng i slutet av oktober. Om detta kunde man läsa i Mitti:s lokaltidningar i Stockholm under rubriken Stoppad av polisen, del 3 i en serie av tidningens journalistprojekt #EttSthlm. 

Bakom samtalscafét stod det nya nätverket 127 Forum, som samlade ett 40-tal ungdomar från området. 
Tidningen Mitti har i en serie artiklar låtit ungdomar komma till tals som känner sig trakasserade och misstänkliggjorda av polisen, utan att själva vara kriminella. 
Tidningens reporter berättar i den aktuella artikeln om hur två poliser framför dennes ögon tar fast en 16-årig kille, kallad Sami, som just kommit ut från ett bageri. De ställer upp honom mot en vägg och visiterar honom, men släpper honom när de inget hittar. På frågan om han fick en förklaring svarar Sami att det inte var glasklart.
– De sa att jag hade likadana ränder på byxorna som en person som hade sprungit runt i ett garage. Det här händer oss varje dag. Och värre saker också. Första gångerna blir man arg, men sen orkar man inte hetsa upp sig.
Kompisarna Alex och Mohammed, 17 år gamla, säger sig ha blivit visiterade flera gånger, utan att någon av dem har haft med droghandeln att göra. 
– Jag har blivit nedtryckt i en bil, poliser har kallat mig n-ordet, de kan säga saker som ”vilka fula skor du har”, bara för att provocera.

Hur mycket har visitationerna i våra förorter ökat? Håller den sorts visitationszoner som både Moderaterna, Sverigedemokraterna och den nya regionpolischefen Mats Löfving vill ha på att införas bakvägen?
Offensiv har talat med rörelsejuristen Rami Al-Khamisi, en av två jurister som var inbjudna till mötet för att prata om lagar och rättigheter, som till exempel att all slags diskriminering är förbjuden i grundlagen.
– Vi har ingen statistik, men känslan finns att visitationerna har blivit fler och att många fler ungdomar pratar om det i sociala medier. Polismyndigheten hävdar att det inte handlar om rasprofilering utan att insatserna bara görs utifrån var det begås brott och vilka de upplever som problematiska, säger Rami Al-Khamisi.

Jag har blivit nedtryckt i en bil, poliser har kallat mig n-ordet, de kan säga saker som ”vilka fula skor du har”, bara för att provocera.

Regeringen pressas hårt av både högeroppositionen och höga polischefer att i snabb takt utbilda och sätta in fler poliser, öka möjligheten till hårdare tag, att göra det lättare att avlyssna och göra husrannsakningar samt skärpa straffen. 
M, KD och SD vill också se utpekade visitationszoner där alla kan kroppsvisiteras utan någon misstanke om brott. 
Vad som pågår är som Offensiv har sagt en kriminalpolitisk kapprustning.
Men det finns också en självupplevd otrygghet för kriminalitet i våra förorter. 
Även bland ortens egna hörs enligt Rami Al-Khamisi krav på hårdare tag, samtidigt som det är viktigt för civilsamhället att varna för godtyckliga och rättsosäkra insatser som kan ge mycket skadliga konsekvenser. 
– Underminerat förtroende för både polisen och myndigheterna är en. Viktigast är kampen för förebyggande åtgärder mot segregation och ojämlikhet. 
”Vi fattar att polisen jagar de kriminella. Nu blir det istället ett krig mot oss alla som bor här. Det föder bara vi-och-dem-uppdelning och polishat, helt i onödan, säger flera av killarna”, enligt tidningen Mitti.

Kanske borde både politiker, poliser och media istället för att blint hylla Danmarks exempel ta till sig av den massiva kritik som har riktats mot sådana metoder där de tidigare har använts i stor omfattning som i USA och Storbritannien. Omfattande studier av ”stop and frisk” som visitationerna kallas i New York och ”stop and search” (S&S) i London visar ytterst litet samband mellan ökade visitationer och minskad brottslighet.
På mötet på samtalscafét i Bredäng i slutet av oktober tipsade juristen Martin Andreas de som utsätts för visitationer att använda sin lagliga rätt att filma eller spela in ljud med mobilen vid ett polisingripande. Rami Al Khamisi fyllde på med att berätta om Copwatch, en modell som använts i USA, där frivilliga aktivister håller koll på att polisen uppträder korrekt.
– Grunden för ett bra polisarbete är att människor känner sig rättvist behandlade.

Förorternas folk och särskilt ungdomar ska inte behöva känna sig oroade för både kriminella gäng och å andra sidan risk för övergrepp mot oskyldiga från polisen. 
Att M-styrda stadsdelar som Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta just nu avvecklar sina kommunala ungdomsgårdar på tveksamma grunder är andra allvarliga varningssignaler om att även det förebyggande arbetet fallerar. Det är något som till exempel Norra Järva Stadsdelsråd vill bemöta med ett 34-punktsprogram för social upprustning. 
I det programmet ingår även krav på demokratiskt kontrollerade närpoliser med social spetskompetens i nära samarbete med lokalsamhället.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!