
Det är deprimerande att scrolla igenom gymnasieintagningens översikt för Stockholms län. Några axplock:
Bygg- och elprogrammet på Botkyrkas praktiska gymnasium – 31 av 40 platser lediga. Barn och fritid på Didaktus, Jakobsberg, 17 av 20 platser lediga.
Vård och omsorg, Didaktus Liljeholmen, 29 av 40 platser lediga. Distra Byggymnasium, 35 av 44 platser lediga. Gensta praktiska gymnasium, 36 av 52 platser lediga. Yrkesgymnasiet Huddinge, 30 av 64 platser lediga. Och så vidare.
Fackförbundet Byggnads uppmärksammar problemet i ett kraftfullt pressmeddelande där ordförande Johan Lindholm uttalar sig:
– Det är ytterst regeringen och utbildningsminister Jan Björklund som är ansvarig för den situation vi nu har. Regeringen har tagit bort högskolebehörigheten på yrkesutbildningarna och därmed delat in ungdomar i a- och b-lag. Nu visar det sig att många låter bli av att välja yrkesutbildningarna för att man vill ha högskolebehörighet och inte hamna i ett b-lag med sämre möjligheter till framtida utveckling.
– Kommer de här utbildningarna ens starta, vem tar ansvaret för de elever som faktiskt sökt in?, frågar sig Ruben Derkert, ansvarig för Rättvisepartiet Socialisternas skolkampanj.
– Det här visar att ungdomar har försökt välja bort Björklunds klassskola. Att man måste plugga till högskolebehörigheten vid sidan om hjälper inte precis den skoltrötta, vilket sades när reformen lanserades. Men risken är ju uppenbar att många elever som nu börjar på högskoleförberedande program – fast de egentligen skulle ha velat gå yrkesprogram – kommer att hoppa av och stå helt utan utbildning. Framöver kommer det att bli ont om utbildad arbetskraft. För branscher som vård och barnomsorg – som redan nu har problem – skapas en ännu mörkare framtid. Högeralliansen anser säkert att de jobben i ännu högre grad ska utföras av lågavlönade, kanske t o m papperslösa arbetare, avslutar Ruben.
Elin Gauffin