Universiteten nästa att säljas ut?

2013-07-24 10:40:56

foto: Camilla Svensk
Om univeristeten blir privata hamnar makten över både utbildning och forskning i än högre grad hos storföretagen.

Regeringen har presenterat ett förslag om att universiteten ska kunna bli privata stiftelser. Eller högskolestiftelser som regeringen väljer att kalla det.

Det handlar om bland annat Lunds Universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, Karolinska institutet och Sveriges lantbrukaruniversitet SLU.
– Det här är ett politiskt ställningstagande. Avreglerade ­universitet är som att privatisera självaste tanke­verksamheten sa Jan Erik ­Gustavsson i Tjänstemannafacket, ST:s avdelningsstyrelse, när det kom på tal ­förra hösten.

Förslaget är skickat på remiss till den 10 oktober. Går det igenom, träder de nya reglerna i kraft den 1 juli 2014. De flesta borgerliga ­tidningar och nyhetskanaler har beskrivit förslaget som att staten vill göra universiteten mer autonoma och självständiga. Regeringen skriver i ett pressmeddelande om förslaget:
”Genom att införa en ny särskild stiftelseform, högskolestiftelser, ges lärosäten större handlingsfrihet. En högskolestiftelse är en egen juridisk person som kan ingå avtal på samma sätt som andra juridiska personer. En högskolestiftelse kan dessutom utan begränsningar ta emot och förvalta donationer, äga bolag samt bygga upp egna ekonomiska medel och andra tillgångar.”

Det handlar inte om att göra utbildningarna mer självständiga utan snarare beroende av företag istället för av staten. Om universiteten blir privata stiftelser hamnar makten över både utbildning och forskning i än högre grad hos storföretagen.
– En tanke med det här förslaget är att de privata lärosätena ska ­kunna ta emot donationer och andra medel från företag, in i dotterbolag. Att göra det samtidigt som det inte går att upprätthålla samma insyn, gör att åtminstone vi funderar på hur forskningens oberoende ska garanteras, sa Britta Lejon ordförande för ST-facket till Sveriges Radio i juni.

Utbildningen ska inte vara till ­salu och ska inte gå att göra till ett ­intresse för storföretgen.
Nu trappas kampen upp mot vinsterna på välfärden och privatiseringsförslaget visar hur viktigt det är att mobilisera till demonstrationen den 21 september för en vinstfri välfärd för folkets behov. Där kan vi tillsammans bygga en rörelse som ­sätter stopp för borgarnas rån av vårt gemensamma.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!