Upp till bostadskamp 2022

Bostadskampen var het 2021, med supersegrarna mot marknadshyror. Dags att ladda för bostadskamp 2022! (Foto: Natalia Medina)

av Offensiv

Samtidigt som chockerande uppgifter kommer om att hela 6,800 barn har vräkts sedan 2008 enligt radioprogrammet Kaliber fortsätter bostadsbolagen att kräva höga hyreshöjningar i förhandlingarna. Allt fler har idag inte råd att bo i storstäderna.
– Kampanjen Nej till marknadshyra tar sikte på valåret 2022. Kravet på en social bostadspolitik där allas rätt till ett bra hem med rimlig hyra blir en rättighet kommer att drivas högt och brett under hela valkampanjen, säger Elin Gauffin, som meddelar att kampanjen planerar för ett uppstartsmöte den 19 januari.

Trots pandemin och att många förlorade jobbet av den anledningen eller kanske blev utförsäkrade genom de hårda bedömningarna i Försäkringskassan vräktes 449 barn förra året. Att inga barn ska vräkas verkar inte betyda något i praktiken. 
De allmännyttiga bostadsbolagen borde stå emot marknadskrafterna, men de spelar med. I Stockholm krävde de 3,6 procent i de årliga förhandlingarna. Hyresgästföreningen fick ner det till 1,8 procent. Det är visserligen under inflationen. Men det innebär ändå en ökad börda för lågavlönade hushåll.
En rapport från Handelskammaren visar att en femtedel av de tillfrågade inte har råd att bo i Stockholm idag. Det rör sig om poliser, brandmän, undersköterskor och förskolepersonal. 

I Göteborg är hyrorna inte satta ännu. Vad som behövs är massiv hyreskamp som påtryckning, eftersom hyrorna redan är för dyra.
– Mina föräldrar har på tre år fått en hyreshöjning från 7,000 kronor till 10,500. De har inte fått renoverat eller något. De lever på bara en inkomst, i en närförort. De klarar det inte, det är väldigt kärvt, berättar Dekan för Offensiv.
– Jag har själv fått min hyra höjd från 5,150 kronor 2016 till idag 6,150 kronor för 53 kvadratmeter. Efter räkningar har jag 2,000-3,000 kvar. Det är jättetufft. När jag protesterar till min hyresvärd skyller han på regeringen. Fast det är inte regeringen som sätter hyrorna. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!