Upp till kamp för kulturen

2015-03-18 14:37:29

foto: Anna Belstock
Ilskan är stor mot politikernas lögner och maktfullkomlighet.

I Haninge kommun är politikerna från den styrande minoriteten (S, MP och C) i full färd med att driva igenom ett förslag om att splittra upp och flytta verksamheterna från Lakesides nuvarande lokaler till Jordbro, vilket det varken finns ett beslut om eller har skett i dialog med kultur- och fritidslivet. Såväl de som själva drabbas av beslutet som övriga kultur- och fritidslivet i Haninge opponerar sig mot beslutet.

Under hela året 2015 har ungdomar och andra aktiva i kampanjen Rädda Lakeside kämpat mot Haninges kulturslakt. Stormöten och protestaktioner har ägt rum, likväl som en demonstration som utanför kommunhuset manade politikerna i kultur- och fritidsnämnden att komma ut och mö-ta Haninges kultur- och fritidsliv – något de dock inte vågade.
Att de inte vågar bemöta kampanjen beror på att alla deras lögner och förrädiska spel har avslöjats under kampens gång.

Den främsta lögnen är den om att det skulle finnas ett beslut vad gäller Lakeside, vilket inte stämmer. Rättvisepartiet Socialisterna har gått igenom alla kommunfullmäktiges och kultur- och fritidsnämndens protokoll från juni år 2014 och framåt och inte hittat ett enda ord vad gäller Lakeside, utöver en allmän formulering i nämndens strategi och budget för år 2015 om att en flytt eventuellt skulle vara ett alternativ. Något officiellt beslut finns däremot inte.
Rättvisepartiet Socialisterna har därför överklagat ”beslutet” till förvaltningsrätten.

Vidare hävdar nämnden att de har ett underskott, vilket också är en lögn. I fjol hade Haninge kommun ett överskott på omkring 74 miljoner kronor, och kultur- och fritidsnämnden hade ett överskott på 1 miljon kronor. Pengarna finns, men inte viljan att satsa på kulturlivet.

Haninge kommun stoltserar med ”ungdomsinflytande”. Men politikerna ville inte ens ta del av den verksamhetsplan som de bad ungdomarna på Lakeside att skriva, med förslag på åtgärder för att nå ut till fler, få in mer pengar och så vidare. De struntar även i det faktum att alla beslut som rör Lakeside måste ske i samråd med ungdomarna.

Ett annat argument som politikerna häver ur sig är att det är för få besökare på Lakeside. Officiella siffror för år 2014 finns ännu inte, men år 2013 hade Lakeside 51 000 besök. Snittet för Haninges tio fritidsgårdar var 43 000 besök. Lakeside har många besökare, dock kan många fler verksamheter och föreningar husera här, något som kampanjen beskriver i den verksamhetsplan som politikerna avfärdade.

Det finns alla skäl till att bevara och berika de verksamheter som finns på Lakeside och inte några för att rycka upp dem med rötterna och splittra upp dem. 200-300 dansare huserar på Lakeside, medan blott 30 får plats vid en flytt till Jordbro. 

Deltagarna och coacherna i Ormprojektet, ett projekt där unga vuxna som har hamnat i någon form av utanförskap får en chans till sysselsättning och att komma in i arbetslivet igen, upplever att de varken lyssnas på eller att de kan bedriva samma slags verksamhet som de i dagsläget gör. En ungdom som hamnar snett i livet beräknas kosta samhället 10-15 miljoner kronor enligt boken Utanförskapets pris.

Vad kommer att hända med rep­lokalerna, danssalarna, storköket, scenrummet, caféet, biosalongen – helt enkelt den lokal som är anpassad utifrån ungdomarna i Haninges kulturella och sociala önskemål – vid en flytt?

Dessutom kommer all den verksamhet som idag finns i Jordbro kultur- och föreningshus att påverkas negativt när olika grupper och projekt ska trängas ihop.

Haninge ungdomsråd (HUR) har tagit initiativ till ett dialogmöte med politiker i Haninge, som kommer att äga rum på Lakeside den 23 mars. HUR stödjer kampanjen för Lakeside och har bland annat skickat ut ett pressmeddelande där de starkt kritiserar politikernas agerande. De deltog även på det senaste stormötet, där det fastslogs att dialogmötet blir ett bra tillfälle att sätta stenhård press på politikerna.

Den 25 mars är det ånyo en demonstration för att rädda Lakeside, som kommer att tåga mot kommunhuset där kultur- och fritidsnämnden kommer att ha sammanträde. 

Kampen handlar om mer än kultur- och fritidslivet i Haninge. Det handlar om demokrati, medborgar­inflytande och om att politikerna inte har laga rätt att hitta på att beslut är fattade ur ingenting. Vad blir nästa sak det finns ett ”beslut” om? 

Politikerna i Haninge visar upp en sällan skådad fars på demokrati.
Detta vansinniga beslut måste stoppas och politikernas lögner och maktfullkomlighet måste komma fram i ljuset. ■ 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!