Upp till kamp på Marconigatan

2018-05-30 15:59:08

foto: Ewan / Flickr CC
Nu hotar nya utförsäljningar av allmännyttan i Göteborg.

Hot om utförsäljning av hyresrätter när förhandlingar inletts om att sälja omkring 300 hyresrätter i Frölunda, Göteborg. Nu krävs kamp och protester för att sätta stopp för denna affär som riskerar att drabba dagens och morgondagens hyresgäster.

– Utförsäljningen påminner om den process vi såg i Rannebergen i slutet av förra året där boende tillsammans med Hyresgästföreningen lyckades stoppa en utförsäljning av allmänyttan genom protester, säger Amer Mohammed Ali, Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
Lärdomarna är många från Rannebergen och tidigare utförsäljningar, men inte heller nu har underleverantörer granskats eller någon dialog förts med de boende. De boende måste få makten över sina hem.
– Den som tror att det är frågan om kunskap är fel ute. Det handlar om ett ideologiskt krig mot allmännyttan och det är Socialdemokratin som driver det, säger Amer Mohammed Ali. 

RS varnade när fullmäktige ändrade ägardirektiven i början av året för att det var en förberedelse för utförsäljningar.
AB Framtiden och bostadsbolaget Poseidon inleder nu förhandlingar om försäljning till Skandia fastigheter.
Utförsäljningen omfattar omkring 300 lägenheter i höghusen på Marconigatan. Liksom med Victoria Park i Lövgärdet är motivet utbyte mot mark, nu på Backaplan och i Frölunda.
Både i AB Framtidens och Poseidons styrelser var Vänsterpartiet det enda parti som röstade mot förslaget.

Att Socialdemokraterna är beredda att sälja ut allmännyttan mitt under valrörelsen visar hur arrogant deras högerpolitik har blivit. RS uppmanar nu till kamp för allmännyttans försvar.
Vi är motståndare till utförsäljningar av allmännyttan och uppmanar de boende, Hyresgästföreningen och andra rörelser att göra gemensam sak och protestera mot detta skandalösa agerande där dagens och morgondagens hyresgästers liv och hem används som brickor i ett politiskt spel som kommer att kosta dem mycket dyrt.
Privatiseringspolitiken och utförsäljningarna av allmännyttan resulterar i fördjupad segregation, trångboddhet och i slutändan hemlöshet och utslagning.
Går försäljningen igenom vill Skandia fastigheter göra om bostäder i nedersta plan till köpcentrum för att bygga ut Frölunda torg. I bostadsbristens Göteborg är detta direkt oansvarigt.
Skandia riskerar även att renovräka människor från deras hem och gentrifiera området enligt deras regler: De accepterar inga betalningsanmärkningar; Hushållets sammanlagda bruttoinkomst ska vara minst fyra gånger hyresbeloppet; Den sökande ska kunna visa upp goda referenser från tidigare hyresvärd; Den sökande ska kunna visa upp goda referenser från nuvarande arbetsgivare. 

De som redan idag har svårast att få en bostad kommer inte att ges plats som hyresgäster hos nya ägare om försäljningen går igenom.
– Använd Rannebergen som exempel. Mobilisera hyresgästkollektivet till försvar av allmännyttan. Hyresgästföreningen måste göra sitt yttersta för att bistå hyresgästerna i sin kamp för att försvara sina hem, säger Amer Mohammed Ali, Rättvisepartiet Socialisterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!