USA: Historisk seger för bilarbetarfacket

Efter segern på Volkswagen går kampanjen vidare med sikte på att också organisera arbetarna på Teslas bilfabriker. Foto: Wikimedia Commons / Thomas Altfather Good.

Av Louise Strömbäck // Artikel I Offensiv

Det var en historisk facklig seger när arbetare på Volkswagen i Chattanooga i södra USA röstade för facklig anslutning och representation den 19 april – första gången sedan 1940-talet. Bilarbetarförbundet UAW har kämpat i årtionden för att få bilarbetare att organisera sig fackligt, men har nu tagit på sig en radikalare roll med målet att organisera hela bilindustrin. Segern i Chattanooga är en inspirerande start.

Den 19 april hölls en omröstning om facklig anslutning och representation bland arbetarna på Volkswagens fabrik i Chattanooga i delstaten Tennessee i USA. Det är bilarbetarfacket UAW (United Auto Workers) som länge kämpat med att försöka organisera bilarbetarna i södern, som nu vann den här segern. Det är första gången sedan 1940-talet som arbetare på en bilfabrik i södern röstat för facklig anslutning.

Precis som resten av södern har Tennessee historiskt legat långt till höger, och politiker har i årtionden haft en kraftigt antifacklig retorik. Bland annat har konservativa guvernörer i delstaten hotat med att dra in det ekonomiska stödet till fabrikerna om deras arbetare organiserade sig fackligt. Det ledde till flera tillfällen där en majoritet röstat nej till facklig representation, av rädsla att förlora jobbet. Några dagar innan omröstningen på Volkswagens fabrik i Chattanooga gick sex sydstatsguvernörer ihop bakom ett upprop om att UAW ”hotar våra jobb och våra värderingar”.

Sedan förra året har UAW radikaliserats ordentligt. Det gamla korrupta ledarskapet har genom val bytts ut mot ett nytt och mer radikalt skikt med ett program för att återuppbygga fackets tidigare kamptraditioner. År 2023 organiserade facket en lyckad strejk under sex veckor mot de tre bilföretagen General Motors, Ford och Stellantis, där de bland annat fick igenom löneökningar på 20-25 procent och bättre villkor för arbetarna. Sedan november har UAW fått 10 000 nya medlemmar från 13 olika bilföretag.

De bilarbetare i södern som saknar kollektivavtal tjänar i snitt 50 kronor mindre per timme än de som har kollektivavtal i de norra delarna av USA. De saknar även andra saker som regleras genom kollektivavtal, som sjukförsäkring, rätten till betald semester och pensionsavsättningar.

Allt det har UAW fått igenom tack vare den verkliga kamp de har fört, däribland genom strejk. Det är inte förvånande att arbetare i södern som saknar kollektivavtal har inspirerats av detta, och nu inser att facklig kamp är enda sättet att själva få igenom förändringar.

Hälften av alla bilarbetare i USA arbetar på fabriker i södern som saknar kollektivavtal. UAW har som mål att värva 150 000 medlemmar, och segern på Volkswagen har redan inspirerat bilarbetare i hela landet. Liknande omröstningar kommer att äga rum på fler bilfabriker inom den närmaste månaden, med start på Mercedesfabriken i Alabama som har 6 000 anställda.

”Här (på Mercedesfabriken) finns också ett starkt stöd för organisering och över hälften av de anställda har givit ett positivt förhandsbesked inför omröstningen den 13-17 maj”, skriver tidningen Arbetsvärlden den 8 maj och tillägger att:

”En offensiv från facket i USA har börjat organisera bilfabriker. På slutnivån i det här spelet väntar förstås storbossen: Elon Musk med Teslafabriker i Kalifornien och Texas. Med hans notoriskt fientliga inställning till facken kommer UAW behöva vinna många segrar på vägen för att göra facklig organisering till standard i elbilsbranchen. Men bollen är definitivt satt i rullning.”

Teslas ägare Elon Musk är känd för att vara antifacklig. I Sverige har arbetare genom IF Metall strejkat på Tesla sedan i oktober förra året för att få igenom ett kollektivavtal. Skulle UAW få igenom det i USA skulle det vara till stor fördel för IF Metalls strejk i Sverige. UAW:s framgångar borde oavsett ge inspiration till IF Metall, som måste trappa upp kampen för att vinna strejken.

UAW gör ett mycket viktigt jobb, genom att de visar att organiserad arbetarkamp ger verkliga resultat. Den kampen kommer att inspirera fler och fler och rätten till kollektivavtal kanske kommer att bli ett självklart krav bland arbetare i USA. Kraven på Volkswagen om rätten till sjuklön, ökade säkerhetsrutiner och pensionssparande är saker som borde vara självklarheter, men sådana rättigheter vinns alltid genom kamp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!