USA: Seger tack vare rörelse underifrån

2015-07-28 19:38:38

foto: Natalia Medina
Jess Spear, Socialist Alternative, förklarar att rätten till samkönade äktenskap i USA är ett resultat av hbtq-rörelsens kamp.

Högsta domstolen i USA beslutade i början av sommaren att rätten till samkönade äktenskap och andra rättigheter för hbtq-personer ska gälla i alla femtio stater. Detta var en stor seger i ett land där konservativa krafter länge har haft stor politisk makt.
Offensiv talade med Jess Spear, aktiv i Rättvisepartiet Socialisternas sympatisörer i USA Socialist Alternative, under CWI:s sommarskola i Belgien. Hon är aktiv i Seattle där Socialist Alternative är mitt inne i en intensiv valkampanj för att få Khsama Sawant omvald till stadens kommunfullmäktige.

Högsta domstolen beslutade nyligen om att införa rätten till samkönade äktenskap i USA, hur kommer det sig att detta beslut togs nu?
– Detta kommer ur den opinion som finns i landet. Rätten till samkönade äktenskap stöds av mer än hälften av befolkningen, och vi måste ha i åtanke att denna attitydförändring har kommit snabbt och är en stor seger! Alla delstater måste införa det nu, oavsett tidigare förbud.

Vad innebär Högsta domstolens beslut?
– Legaliseringen representerar skydd och privilegier för gifta par, som sjukhusbesök, rättigheter om ens partner dör, att du får omvårdnaden om era barn. Så det är inte bara ett erkännande, det är en rättslig trygghet som är väldigt viktig för familjer. Speciellt i ett land som har väldigt få välfärdsprogram.

Har det varit något motstånd från politiskt håll?
– Den större delen utav republikanerna är så klart emot, men det finns en sektion inom republikanerna som har en lite mer progressiv hållning i sociala frågor, eftersom de vet att det finns ett överväldigande stöd bland ungdomar, även republikanska ungdomar, för hbtq-rättigheter.

Hur viktiga har hbtq-rörelsens protester varit?
– Utan rörelsen underifrån, utan de stora marscherna år 2009, utan de ja-röster i folkomröstningar som i delstaten Washington år 2012, där jag kommer ifrån, och utan de stora erkännandena från bland annat artister och människors kamp och krav för hbtq-rättigheter hade det aldrig hänt. Förutom rörelsen har hbtq-personers utrymme i media, tv-program och film hjälpt människor att förstå att det är så här människor är. Det har också öppnat upp för en diskussion om transpersoners situation. De lider utav högst arbetslöshet och hemlöshet, mest våld samt låga löner.

Vad innebär segern för samhällets förtryckta och vilka efterverkningar kan den få?
– Segern har öppnat upp dörren för vidare kamp. Folks reaktioner har varit ”ja, nu har vi vunnit det här, låt oss gå vidare med alla andra problem som påverkar oss varje dag”. Det finns en stor öppning som aldrig hade varit möjlig utan denna rörelse. Vi måste komma ihåg att hbtq-kampen i USA började på 1960-talet när vi hade stora rörelser mot Vietnamkriget, för rättigheter för kvinnor och amerikanska urbefolkningen, medborgarrättsrörelsen för afroamerikaners rättigheter och Stonewall-upproret. Dessa gick ibland ihop och protesterade tillsammans.
– Våra irländska kamrater berättar att det största stödet för rätten till samkönade äktenskap finns bland arbetarklassen som har deltagit i kampen mot vattenavgifterna. Det visar att förtryckta människor som kämpar för sina egna rättigheter ser sig själv i andras kamp och känner solidaritet med andra. Det går emot föreställningen om att det är de mest förtryckta, fattiga människorna som alltid har den mest bakåtsträvande synen. Även bland dem som har det kan den snabbt ändras när de själva deltar i en kamp.

– Denna seger kommer att ge självförtroende till andra rörelser. Vi ser solidaritet mellan rörelser som miljörörelsen, den antirasistiska rörelsen Black Lives Matter och hbtq-rörelsen. Man ser att vi är i en gemensam kamp emot ett system. Man kanske inte vet exakt vad för system det handlar om, men att det är ett system som förtrycker oss, utnyttjar oss och förstör vår miljö. Varje seger som en rörelse vinner emot systemet är en vinst för oss alla. Det finns ett talesätt som säger: En skada för en är en skada för alla, men en seger för en är en seger för alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!