USA: Stöd oljearbetarnas strejk

2015-02-27 10:25:07


Oljearbetare strejkar mot outsourcing, korttidsbemanning och obligatoriskt övertidsarbete.

Den 1 februari gick 3 800 arbetare vid nio oljeraffinaderier runt om i USA ut  i strejk. Sedan dess har strejken spridits till flera andra raffinaderier.

Strejken är ett svar på att oljebolagen har vägrat att fortsätta förhandlingarna med arbetarnas fackförbund United Steel Workers (USW).

De strejkande kräver ett slut på outsourcing, korttidsbemanning och obligatoriskt övertidsarbete. Tryggare arbetsvillkor innebär en ökad säkerhet på jobbet. Dagens villkor ökar risken för utmattning ock trötthet, vilket kan leda till försumlighet och misstag med katastrofala följder.

– Vår fackavdelning har förlorat 14 medlemmar under de senaste 16 åren till följd av arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. Vi är trötta på att våra medlemmar ska dödas och utsättas för denna risk, berättar Steve Garey, ordförande i USW Local 12-591, för tidningen The Stranger.

Strejken riktar sig ytterst mot oljebolagens riskfyllda och många gånger dödliga vinstjakt. Det är också därför som den har fått ett såpass brett stöd.

För att vinna strejken krävs det, förutom strejkvakter och blockader för att förhindra strejkbryteri, också att arbetet läggs ner vid fler raffinaderier. 

Om alla USW:s medlemmar vid oljeraffinaderier gick ut i strejk skulle det kunna slå ut två tredjedelar av raffinaderiernas samlade produktionskapacitet. Det skulle ge en möjlighet att få ner oljejättarna på knä.

Ägarna och direktörerna för de stora oljebolagen förstör vår miljö, klimatet och vägrar att inrätta säkerhetsföreskrifter. Vilken rätt har de att äventyra vår framtid? Oljebolagen och deras tillgångar måste tas över av samhället och styras demokratiskt av arbetare och representanter från lokalsamhällena. 

På så vis skulle vi kunna använda oljejättarnas miljarder till investeringar i tryggare arbetsmiljö och forskning på alternativ förnybar energi som vindkraft, solenergi och vattenkraft för att kunna genomföra den nödvändiga gröna omställning som planeten är i ett skriande behov utav.

Socialist Alternative, CWI:s sympatisörer i USA, står i fullständig solidaritet med de strejkande oljearbetarna och erbjuder allt stöd vi kan för att kampen ska resultera i en seger. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!