Utbrottet i Gällivare: Vägledning till vad som måste göras

Det stora coronautbrottet i Gällivare tros komma från gruvbolaget LKAB:s verksamheter (Foto: Fredric Alm / LKAB).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Medan antalet intensivvårdade och nya döda sakta sjunker i landet har ett nytt utbrott skett i Gällivare. Utbrottet har direkt tagit sig uttryck i fler smittade och döda på äldreboenden, och att region Norrbotten återigen har fått gå upp i stabsläge och återöppna en covid-19-avdelning på Sunderby sjukhus. Även Kalix ser en ökad smittspridning.

Enligt flera källor, inklusive det regionala smittskyddet, är källan till utbrottet gruvbolaget LKAB, och utbrottet är kopplat till det reparationsstopp som skedde i maj, då reparatörer från många olika städer och länder reste in för att göra olika reparationsjobb. Om smittan har spritts på fritiden och/eller skett på arbetsplatsen, och LKAB därmed inte sett till att arbetsplatsen är säker, är oklart. 
Effekterna är i alla fall att akutmottagningen på Gällivare sjukhus har pressats hårt med nya patienter, och att covid-19-IVA i Piteå har ökat från två till åtta patienter. 
– Personal gråter på jobbet och när de kommer hem, säger Camilla Eriksson Sundberg, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, som berättar att även personal insjuknat, till SVT Nyheter den 21 juni.

Hur svårt det är att skydda de äldre när det finns omfattande samhällssmitta visas av att smittan återigen har tagit sig in på äldreboenden med fler döda som följd, och höga sjukskrivningstal. Underfinansierad äldreomsorg med många vikarier, låga löner, många olika personal hos de äldre och stress gör situationen ännu värre.
Till skillnad mot tidigare finns det nu en aggressivare strategi från myndigheterna. Alla med symptom uppmanas att omedelbart testa sig och isolera sig om smitta bekräftas, och alla som kan uppmanas att arbeta hemifrån och över huvud taget stanna hemma så mycket som möjligt. 
Region Norrbotten har nu överlägset flest utförda coronatest per invånare i landet och ökar resurserna till smittspårning. Gällivare kommun har också stängt alla öppna verksamheter såsom bibliotek och sporthallar. 
Även länstrafikens bussar stannar numera inte inne i Gällivare, utan bara utanför stan. 

Det är viktigt att tidigt upptäcka smittan genom omfattande testning, och med smittspårning och isolering av smittade och deras anhöriga snabbt får den under kontroll. 

Samtidigt lättas de nationella riktlinjerna upp. Många har reagerat på förra veckans besked att även bekräftat covid-19-sjuka kan gå tillbaka till jobbet efter sju dagar om de bara har milda symptom och ”tydligt känner sig bättre”. 
En del andra länder har visserligen liknande rekommendationer, men har å andra sidan fler rekommendationer. Till exempel har Storbritannien förutom sjudagarsregeln även krav på att de som bor med en covid-19-sjuk ska isolera sig i 14 dagar.
Fortfarande finns det ingen försiktighetsprincip hos regeringen och Folkhälsomyndigheten, som utan att säga det öppet prioriterar att inte påverka ekonomin för mycket, istället för att ta det säkra före det osäkra för att kunna trycka ned smittan.

Utbrottet i Gällivare är ett i raden av exempel på att nya utbrott hela tiden hotar så länge inget vaccin har utvecklats. Det har sannolikt att göra med att virusets smittsamhet har överskattats och att det är få som har utvecklat antikroppar (även om det fortfarande är möjligt att fler kan ha smittats och skyddats från infektion på annat sätt). 
När region Norrbotten gjorde en testning av 500 slumpmässigt utvalda norrbottningar var det bara strax under 2 procent som hade antikroppar, långt under vad man trodde och hoppades. Alla med antikroppar hade haft covid-19-symptom.
Utbrotten på ett tyskt köttföretag, en matmarknad i Peking, bland nattklubbar i Sydkoreas huvudstad Seoul och på skolor i Israel visar att nya utbrott tenderar att ske i kluster, vilket visar hur viktigt det är att tidigt upptäcka smittan genom omfattande testning, och med smittspårning och isolering av smittade och deras anhöriga snabbt får den under kontroll. 
Tillsammans med social distansering och bra hygienrutiner kan nya vågor av smitta och därmed dödsfall undvikas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!