Utvisa inte Maria

2015-01-21 16:32:44
I lördags (den 17 januari) anordnades manifestationer runt om i landet till stöd för att barnen Maria och David Gevokiyan med familj ska få stanna i Sverige. Manifestationer genomfördes i städer som Umeå, Östersund, Helsingborg, Stockholm, Luleå, Piteå och Boden. Att familjens fall engagerar många var tydligt.

Vid manifestationen i Piteå, där Marias fosterfamilj också deltog, samlades flera hundra personer på Byxtorget i centrum för att visa sitt stöd.
Det var med en darrande röst som Marias fostermamma, Lisa Marklund, tackade alla som har engagerat sig och kommit för att stå upp för vad som är rätt. Hon hälsade också från barnens pappa, ”som säger att han tackar er från djupet utav sitt hjärta”.

I Luleå och Boden var det Asylrörelsen och Studenter mot Rasism som stod som arrangör. I Boden deltog ett trettiotal och i Luleå slöt ett hundratal upp för att visa sitt stöd och lyssna på talen.
I Luleå sa Jonas Brännberg, från Asylrörelsen i Norrbotten, att Marias fall är långt ifrån unikt och att vi med protesterna inte bara ska vända oss mot Migrationsverket, utan även mot de ansvariga politikerna.
Jonas hoppades på att detta stora engagemang kunde vara starten, eller kanske en del i en ny rörelse för flyktingamnesti. Det skulle vara en rörelse som kommer att ge rasister svar på tal om vilka människor det är som utvisas ur landet och ställa frågorna om varför människor runt om i världen tvingas fly.
Även skådespelaren Sven Wollter talade i Luleå och han sa bland annat:
– All utveckling i samhället har börjat med att människor gått samman på detta sätt.
Han betonade vikten av att manifestera och visa solidaritet i ett samhälle som genomsyras utav blindhet. Han menade också på att Migrationsverket visar på stor historielöshet när de säger att det inte kommer att leda någon vart med dessa folkliga protester. Historien visar på annat.  ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!