Utvisningar till Syrien stoppas

2012-02-01 16:42:30
Migrationsverket stoppar tillfälligt alla utvisningar till Syrien och hänvisar till ”den kraftigt försämrade säkerhetssituationen i landet”.

Utan de massiva protester mot Sveriges vanvettiga utvisningar till diktaturen, hade dock utvisningarna fortsatt. Det var först när Asylrörelsen m fl krävde stopp för utvisningar till Syrien och Faresskandalen hamnade i blixtljuset i november, som Migrationsverket bemödade sig om att ens uppdatera sina riktlinjer och uppmärksamma vad som hände flyktingar som skickades tillbaka.

Tisdagen den 8 november utvisa­des den politiska flyktingen och demokratikämpen Fares Mah­mud till Syrien, där tusentals människor har dödats av regimen och politiska meningsmotståndare avrättas. Asylrörelsen, som förgäves försökte stoppa utvisningen på Arlanda, hotades under aktionen av syriska agenter från Syriens ambassad. ­Detta visade hur regimen i Damaskus genom sin ambassad i Sverige övervakade situationen.
Asylrörelsen i Stockholm kunde också efter samtal med källor inom kurdiska Framtidsrörelsen i Syrien, vilken Fares tillhörde, bekräfta i Sveriges Radio att Fares lämnades över till syrisk polis på flygplatsen i Damaskus, att han då fördes till ”Fängelse nr 48” och sedan vidare till högriskfäng­elset Faihae i Damaskus.

Den logiska följden av utvisningsstoppet till Syrien vore att alla vanvettiga utvisningar till blodiga diktaturer stoppas, t ex Iran. Beslutet att stoppa alla utvisning­ar till Syrien är en viktig seger och ett resultat av protester och opinion. Men stoppet är tillfälligt. Asylkampen måste växa och sätta press på högerregeringen som är huvudansvarig för att Sverige skickar människor i döden.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!