Vad är det som händer på Stureplan?

2007-08-16 22:19:00
Två sk ”Stureplansprofiler” begärdes häktade i förra veckan för att ha drogat och våldtagit en 23-årig kvinna natten till den 3 augusti. Männen nekar till att de skulle ha våldtagit henne, precis som en av dem nekade i ett liknande fall tidigare i år.

– Om inte 21-åringen hade friats i det första fallet hade det här aldrig behövt hända, säger hennes målsägarbiträde Elisabeth Fritz, som har varit ombud för ett stort antal våldtagna kvinnor, inklusive den 19-åriga kvinna som 21-åringen och en 25-åring friades från att ha våldtagit i våras.
I båda fallen har männen hävdat att det var frivilligt och att de aldrig fick ett rakt ”nej”. Den 19-åriga kvinnan i det tidigare fallet fick motta våld mot huvud, armar, ben, bål, underliv, ändtarm och var nerdrogad, näst intill medvetslös. Ändå var det hon som tvingades ställa sig i rätten och redogöra för sin sexuella historia. Varför skulle det vara relevant? Bland domarna verkar det finnas en syn att om man en gång tackat ja till sex så är det inte troligt att man kan tacka nej till någon annan! I England är sådana frågor förbjudna, men i Sverige anses det säga en del om ”karaktären”.
Vems är ansvaret? Stefan Holmén från polisen menar att kvinnorna har ett ansvar.

Vems är ansvaret?

– Det visar sig att många tjejer inte är drogade utan aspackade. Man får tänka sig för att inte vara utom kontroll utan ha lite begrepp om vad man sysslar med.
Sådana budskap är vanliga när poliser, domare, präster eller andra mässar. Män kan vara berusade – för män är ju män – men inte kvinnor. Kvinnor ska inte bli fulla, inte gå själv på stan, inte vara utmanande eller ragga på någon, för då kan de bli våldtagna, heter det.
Man kan föreställa sig hur den inställningen skulle te sig i andra brottsmål. ”Jamen, du hade ju faktiskt en dyr klocka på dig – du ville bli rånad!”.
Är det något som mediastormen om Stureplan efter våldtäkterna har visat så är det de unkna könsrollerna som genomsyrar de rikas slutna miljöer. Män med pengar har övertaget och unga kvinnor ses som objekt. Killar bjuder på inträdet, drinkar och snart accepteras hon – ”måltavlan” – bland innefolket i de mest svåråtkomliga VIP-rummen. Och om hon till slut ändå inte vill hoppa i säng förbyts charmen till drogade drinkar. När offren därefter mår som sämst, fysiskt och psykiskt misshandlade och kränkta, så skryter killarna över vad de har gjort. Polisen säger att det inte är ovanligt att de filmar våldtäkten, mms:ar till andra i innekrogvärlden och sedan går ut på nätet och berättar öppet om sina bedrifter.
Berättelser från det glamourösa Stureplan visar hur tjejer ses som ”drinkluder” och ”golddiggers”. Och så länge domstolarna, polisen eller hela rättsväsendet resonerar på samma kvinnoförtryckande sätt kan offren inte få rättvisa.

Stoppa våldtäkterna!

Det behövs en ny kvinnorörelse där kvinnor och män tar gatorna tillbaka i tusental. Rättvisepartiet Socialisterna deltar i Elevkampanjens ”Vägra Kallas Hora” och kampanjar för kraftiga satsningar för att stoppa våldtäkterna, både på krogen och i hemmen, där de flesta faktiskt drabbas.
RS kräver kommunala trygghetsplaner med bättre belysning och nattvandringar, mer pengar till kvinnojourerna, fler skyddade bostäder, självförsvar för tjejer i skolan, mer pengar till skola, socialtjänst och vård för drabbade kvinnor samt att alla mål som rör våldtäkt och våld mot kvinnor ska skötas av domstolar med speciell kompetens. Det handlar om kamp för ett samhälle utan kvinnoförtryck.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!