Vad händer med sjukförsäkringen?

2011-06-30 14:06:42




En majoritet i Socialförsäkringsutskottet stödjer att de­lar av sjukförsäkringen ska göras om. Nu ska frågan snabbutredas för att ge regeringen ett uppdrag om en förändring.

På grund av att regeringen inte har egen majoritet i riksdagen kan oppositionen genom så kallade ”utskottsinitiativ” få till ”tillkännagivanden” som ska tvinga regeringen att förändra delar av regeringspolitiken. I 97 procent av fallen har högerregeringen dock backats upp av Sverigedemokraterna, men på senare tid har regeringen i några fall förlorat. Det gäller till exempel Fas 3, där riksdagen har krävt att regeringen kommer med ett förslag på hur det ska avskaffas.

När det gäller sjukförsäkringen har S, V och MP lagt tre förslag till förändringar, i väntan på den socialförsäkringsutredning som blir klar först 2013:
  • Att de så kallade ”nollklassade”, som har noll i sjukpenninggrundande inkomst, ska få tillbaka sin tidigare ersättning.  Regeringens förslag är istället en skamligt låg ersättning på 4 480 kronor/månad plus boendetillägg.
  • Att utförsäkringarna ska upphöra. Rätten till arbetslivintroduktion hos Arbetsförmedlingen ska finnas kvar, men sjuka ska behålla sin sjukpenning så länge man inte har någon arbetsförmåga. Denna förändring stödjer inte Sverigedemokraterna och den kommer därför knappast att gå igenom.
  • Den prövning av arbetsförmågan som görs efter 180 dagar ska återgå till de tidigare regler­na. Med dagens system kan sju­ka tvingas säga upp sig/bli sparkade för att få a-kassa om Försäkringskassan menar att du skulle kunna ta ett annat fiktivt jobb.

Regeringens egna förändringar i sjukförsäkringen har hittills bara varit kosmetika. Till exempel har det ”oskälighetsbegrepp” (undantag) som infördes bara använts vid ett enda tillfälle.
Nästan 50 000 människor har utförsäkrats ur sjukförsäkringen, ofta med lägre ersättning som följd, förutom den oro och press de utsätts för.
Fackförbundet ST:s rapport Sjukförsäkringsreformen: så blev det, från 2010 och som grundas på enkätsvar från berörda fackmedlemmar, visade att 61 procent av de utförsäkrade främst behövde medicinsk rehabilitering och vård. Det är sex gånger fler än vad regeringen påstod skulle behöva det. 76 procent av ST:s berörda medlemmar ansåg att de utförsäkrade behövde mer medicinsk rehabilitering och vård. Detta visades också i september 2010 av att redan efter två månader hade mer än en tredjedel av de utförsäkrade ansökt om förnyad sjukpenning.
Frågan är fortfarande hur regeringen kommer att hantera dessa ”tillkännagivanden”. Det kommer att klarna först i höstbudgeten där man kan se om några av riksdagens beslut som gått mot regeringen finns med. Utan kamp och protester är det stor risk att regeringen struntar i besluten eller drar dem i långbänk.
Solrosupproret och Septemberalliansens protester den 17 respektive den 19 september kommer att bli viktiga samlingar för motståndet mot regeringens attacker på sjuka och arbetslö­sa.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!