Vad ligger bakom Trumps Sverige-attack?

2017-02-23 17:21:28
”Ni ser vad som hände igår kväll i Sverige. Sverige, vem kunde tro det, Sverige.” Den kommentaren i typisk Trumpstil, i hans tal i Melbourne, Florida, fredagen den ​​10 februari, har orsakat en global debatt.

Att Donald Trump tog upp Sverige var inte ett misstag, utan en medveten taktik. Han fortsatte: ”Sverige! De tog in stort antal”. Syftet var att stödja hans mur mot Mexiko och reseförbud mot sju muslimska länder, att peka ut flyktingar och muslimer som kriminella.
Vad som egentligen hade hänt ”ikväll” var att Trump tittat på ”Tucker Carlson Tonight” på Fox News. Den islamofobiska filmaren Ami Horowitz porträtterade ett Sverige sönderslitet av kriminalitet orsakas av flyktingar.
De svenska poliser intervjuades i programmet säger dock att frågorna handlade om brott – migration nämndes inte men var tillagt under redigeringen. De sa till DN:
”Det skulle handla om kriminaliteten i utsatta områden i Sverige. De områden som varit kriminellt belastade. Det fanns inget fokus på migration eller invandring som han nu pratar om.”
”Vi står inte bakom det här alls. Det var en chock för oss när vi såg det. Han har klippt ihop de här svaren. Vi svarar på helt andra frågor i den riktiga intervjun.”
”Det känns för djävligt att det ska vara så här.”
http://www.dn.se/kultur-noje/poliserna-i-filmen-efter-trumputtalandet-vi-svarade-pa-helt-andra-fragor/

I Sverige är inga av Trumps argument nya. Extremhöger, rasister och fascister har under lång tid hävdat att invandrare är brottslingar. Antalet flyktingar som anländer har ingen betydelse för dem, det är alltid ”för många”.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson skriver nu i Wall Street Journal och stöder Trump. De säger Sverige har blivit otryggare på grund av ”oansvarig migrationspolitik”.
Trumps Sverige!-rop kom när han – återigen – hänvisade till de brutala terroristattackerna i Nice, Bryssel och andra platser. Anledningen till att han tillade Sverige är att det är väl känt att fler flyktingar har kommit till Sverige än till exempel Frankrike eller Belgien.
SD:arna försöker att backa upp honom genom att hänvisa till ”vår första självmordsattack på svenska mark” i december 2010. Händelsen var en irakisk född man – en svenskt medborgare – som dödade sig själv i ett misslyckat bombförsök i centrala Stockholm. Mer än sex år senare har det inte har upprepats. På hösten 2015 inleddes en extremt högprofilerad polisjakt efter en ”flykting-terrorist” som slutade med de ansvariga fick erkänna att det var ett misstag.

Däremot har det förekommit flera terroristattacker sedan dess – från rasister och fascister. I oktober 2015 dödade Anton Lundin Pettersson tre personer i en skola i Trollhättan med ett svärd och en kniv. Han beundrade Hitler och hans uttalade mål var att ”döda så många utlänningar som möjligt”. Under de senaste två åren har mer än 50 attacker riktats mot flyktingboende – främst mordbränder. I Göteborg har tre nazister nyligen gripits för bombattacker, bland annat mot Syndikalistiskt forum. 2015 utfördes också mordbrandsförsök mot lägenheter som tillhör medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna. Dessa rasistiska attacker betecknas inte som ”terrorism”, varken av mainstream media eller rasistiska politiker som Trump.
Med Donald Trump har primitiv högerpopulism och rasism tagit över Vita Huset. Trumps ”hjärna” Steve Bannons bakgrund i högerextrema Breitbart är välkänd. I Sverigedebatten har många Trumpsupportrar hänvisat till Gatestone Institute, en ökänd islamofobisk lobbygrupp. En av dem är ”Fjordman”, den den norska fascistiska terroristen Anders Behring Breiviks ideologiska guru.
Trump är en president som verkar agera oförutsägbart, men med en medveten reaktionär plan. Nationalism – America First – är en viktig del av programmet. Så ska Trump behålla stödet för vad som egentligen är en total attack mot hela arbetarklassen.

Bara några dagar efter Trumps Sverigetal, rapporterade världens medier om kravaller och stenkastning mot polisen i Stockholmsförorten Rinkeby, med en stor invandrad befolkning. Trump hoppade naturligtvis in i debatten:
”Ge allmänheten en paus – falska nyhetsmedia försöker säga att storskalig invandring i Sverige har slutat lyckligt. INTE!”
Den person som ansvarar för Sveriges twitter-konto (ansvaret byts varje vecka) svarade:
”Saken är den, det bevisar inte att Trump har rätt om du inte argumenterar utifrån antagandet att dessa 30 unga män i ett isolerat område med en befolkning på 12 000 agerar utifrån färgen på deras hud, och bara det. Låt oss anta att de alla har medborgarskap, eftersom de flesta av ungdomarna i området är födda i Sverige av invandrade föräldrar. Vad gör dem till ”invandrar-upprorsmakare” och inte svenska? Är det någon som verkligen vill ha en debatt om huruvida eller inte våld är mer inneboende i invandrare? Är det genom DNA?”
Faktum är att kriminaliteten inte ökar i Sverige och att det inte finns något samband mellan det ökade antalet flyktingar 2015 och brott. Och att utrikes födda människor känner sig mer otrygga än de som är födda i Sverige.

Till och med före detta stats- och utrikesministern Carl Bildt kommenterade att Orange County, Florida, där Trump höll sitt tal, har 50 procent fler mord än Sverige. Orange County har 1,25 miljoner invånare jämfört med Sveriges 10 miljoner.
Andra högerextrema politiker, till exempel Nigel Faragei Ukip, har pekat på Sverige som ett ”våldtäktsland” och kopplat till flyktingar. Men det ökade antalet rapporterade våldtäkter i Sverige är ett resultat av kamp mot mäns våld mot kvinnor, vilket resulterat i både ökad medvetenhet och förändringar i lagen, så att fler fall korrekt betraktas som våldtäkt.
I Sverigedebatten driver Trump också medvetet sin kampanj mot falska nyheter och media. För Trump det är det också ett sätt att upprätthålla stöd för sina väljare, som under lång tid har varit misstänksamma mot medierna. Trump har blivit en talesman för internettroll, samtidigt som han hoppas att etablerade media förr eller senare ska anpassa sig.

Det är sant att Sverige har förändrats. Men det är inte Sveriges sociala reformer eller flyktingar som ligger bakom sociala problem och osäkerhet. Det är 30 år av nyliberalism som tar ut sin rätt.
År 1980 var Sverige det mest jämställda landet i världen. Idag ökar klyftorna mer än någonsin. I november förra året kom den nya listan över svenska miljardärer. 178 personer äger 2000 miljarder kronor, vilket motsvarar dubbla statsbudgeten och hälften av BNP. De två rikaste individerna äger mer än den fattigaste hälften av befolkningen, 5 miljoner människor. I själva verket har Sverige fler dollarmiljardärer per capita än USA.
Skolor, vård och omsorg, kollektivtrafik och fler har i stor utsträckning privatiserats. Bankernas profiter är skyhöga medan vi socialister och andra är involverade i kampen mot nedläggningar av skolor och sjukhus. Sverige har lägst antal vårdplatser per invånare i OECD.
Sverige just nu har en hög ekonomisk tillväxt, arbetslösheten går ner. I själva verket har ankomsten av flyktingar gett ökad tillväxt och nya jobb.
Liksom i andra länder har unga människor svårt att få andra jobb än tillfälliga, osäkra arbeten och det är nästan omöjligt att hitta en bostad. De sociala problemen och risken för brott härrör från detta. Områden med många invånare som är födda i andra länder, eller med föräldrar födda i andra länder, har de lägsta genomsnittliga inkomsterna och utbildningsnivån, och den högsta arbetslösheten. Detta orsakas av det kapitalistiska systemet och dess politiker.
Under hösten 2015 gick den svenska regeringen från att säga ”refugees welcome” till att vara bland de första att uppföra en de facto mur. De som flyr från krig i Syrien eller Afghanistan blockeras från att komma in, möjligheten till familjeåterförening avskaffades och ett program för massutvisningar inleddes. Anti-flyktingpolitiken har naturligtvis inte ökat resurserna på något annat viktigt område, exempelvis sjukvården. Den huvudsakliga effekten har varit en sväng till höger från S-MP-regeringen och högerpartierna. Att agera brutalt mot flyktingar har uppmuntrat rasister och fascister och gett dem självförtroende.
Vad som behövs i Sverige är att förena kampen mot rasism och för rätten till asyl med kampen mot nedskärningar, privatiseringar och kapitalism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!