”Vad ska vi göra? – Strejka mot kriget”

2009-01-21 16:18:15
”Israel ut ur Gaza!”, skanderade 150 elever på skolgården på Tensta Gymnasium och lät som dubbelt så många. I fredags förra veckan drog de aktiva i Elever Mot Krig på skolan ut sina skolkamrater i en entimmesstrejk mot Israels krig och massaker i Gaza.

– Vi kräver ett omedelbart slut på Israels terrorkrig mot Gaza, ropade Tunahan Satilmis i megafonen och möt- tes av jubel och applåder från sina skolkamrater runt omkring.
Efter rektorns frustrerade försök att övertyga eleverna om att de skulle missa mer på en timmes frånvaro än de skulle lära sig av att delta i en skolstrejk som många själva hade organiserat, demonstrerade man ner till Tensta centrum.
Fyra elever talade nere i centrum:
– En fråga vi kan ställa oss är hur många av de 1 300 dödsoffren som är elever som vi eller barn som våra små syskon? Vad har de gjort sig skyldiga till mer än att de är bosatta i Gaza?, sa Bashar Saleh i sitt tal.
Övriga talare var två fredsagenter, Joel Eriksson från Elevkampanjen som varit med och stöttat elevstrejken från början, samt AnnaMaria Berggren Eriksson från Rättvisepartiet Socialisterna i Stockholm Norra.
Demonstrationen kombinerades även med att vara en protest mot Veolia, som bland annat kör Stockholms lokaltrafik och bygger järnvägar på palestinsk mark i östra Jeru- salem.
Stöd och deltagande kom från torghandlare, förbipasserande och bland andra en Veoliaarbetare som själv ville gå ut i politisk strejk.

Att utlysa skolstrejken
beslutades det om två dagar tidigare på ett stormöte som sammankallats av Elever Mot Krig. På mötet deltog närma­re 40 elever, främst från Tensta Gym- nasium, som delade upp olika ansvarsområden emellan sig. Fyra skulle förbereda tal, en ringa media, en banderoll målades, plakat gjordes, flyg­blad delades ut till alla under lunchen och några gick runt i klasserna för att informera.
Eleverna på Tensta Gymnasium visade vägen för en slagkraftig anti-krigsrörelse som sedan inspirerade många elever från andra skolor på lördagens demonstration.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!