”Vägrar betala krisen” – 2 500 tågade mot högerpolitiken

2009-09-16 13:22:18

foto: Tobias Lindberg
Dennis Bäckman t h talade på demonstrationen, Bilbo Göransson t v var konferencier.

– Att vi samlats så många här idag är en bra början till avstamp i kampen mot högerpolitiken. Jag hoppas att var och en går hem med förnyat självförtroende och kämparglöd så att vi kan fortsätta föra kampen framåt!  Så avslutade Sanna Tefke, vårdbiträde i hemtjänsten, sitt tal vid Septemberalliansens demonstration, som samlade 2 500 i Stockholm den 15 september.

Demonstrationen formade sig till en bred och kraftfull manifestation mot krisen och alla former av högerpolitik.

Demonstrationen samlades bakom huvudparollen: Vi vägrar betala kapitalismens kris!

– Sverige har idag det lägsta antalet vårdplatser bland industriländerna, köerna är milslånga och patienterna får ligga i korridoren, sa Sanna Tefke med tydlig adress till alla nedskärningspolitikerna som påstår att vården blivit bättre av alla nedskärningar och privatiseringar.

– Lundinutredningens förslag är superprivatisering, även avgångar i busstrafiken ska upphandlas, sa  Peter Boström, ordförande för Kommunals bussförare i Södertälje, och manade facken att samlas i en kampanj  för att återinföra hela kollektivtrafiken i allmän regi.

Regeringens hundralapp till pensionärerna är inte mycket värd när pensionerna sänks nästa år och efter att pensionärerna förlorat till andra grupper, om det vittnade Barbara Brädefors i sitt tal.

Regeringen skryter om sin så kallade miljöpolitik för ett hållbart Sverige. Men som Göran Kärrman, metallarbetare och med i Klimataktion, påminde har regeringen nyligen sagt ja till Sveriges största motorvägssatsning – Förbifart Stockholm till en kostnad av 27 miljarder kronor.

Linn Bursell från Ingen människa är illegal punkterade regeringens flyktingpolitik och Sandra Lindquist, som studerar vid Stockholms universitet, gav exempel på hur studenterna får betala krisen. Janerik Gustafsson, Nej till EU, som nyss kommit hem från Irland fick ett rungande ja när han frågade om demonstrationen ville uttala sitt stöd till Nej-kampanjen på Irland.

Dennis Bäckman, ordförande för Pappers avdelning 86 på ABB i Figeholm, och Patrik Olofsson, lagerarbetare på Lagena i Jordbro, poängterade båda i sina tal att facken måste ta kamp för jobben och anställningstryggheten.

– Vi på Lagena hade inget val än den vilda strejken, sa Patrik Olofsson och betonade behovet av att arbetarna står eniga mot arbetsgivarnas försök att splittra.
– Facktoppen lever inte som du och jag. Vi behöver fackföreningar som ställer upp för medlemmarna och som är beredda att agera på arbetsplatserna, sa Dennis Bäckman som också efterlyste en ny arbetarrörelse.
Behovet av arbetaropposition och kamp gick som en röd tråd genom många tal.

Arne Johansson, Septemberalliansens eldsjäl, fick som siste talare sammanfatta demonstrationens budskap:
– Vi tänker inte låta regeringen fortsätta att trampa på och förnedra arbetslösa, sjuka, gamla, papperslösa och alla vanliga arbetare, fattiga studerande och låginkomsttagare. Det är dags att sätta stopp.
– Till facken säger vi: Det är dags att vakna – Sluta backa. Visa den kollektiva styrkan och samla hela fackföreningsrörelsen till en landsom- fattande protestdag. Vi som är här idag är beredda – utan arbetare stannar Sverige!
Per Olsson


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!