Våld och förföljelse väntar i Irak

2012-03-07 15:26:38
Asylrörelsen i Norrbotten fick via en asylsökande från Irak veta att en av de irakier som nyligen tvångsutvisades från Sverige mördades när han anlände till Irak.

Massutvisningarna är en följd av den asylpolitik som regeringen och Miljöpartiet samarbetar kring, som bl a möjlig­gör massutvisningar till Irak. Mordet på den utvisade irakiern rapporterades i arabiska nyheter, vilket uppmärksammades av en asylsökande, som p g a anonymitet här kallas för Hasan. Hasan kontaktade en person i Asylrörelsen, som nu kan fortsätta att lyfta den politiska frågan om vad som händer med människor som utvisas.
Hasan själv har nyligen blivit utvisad efter fem år i Sverige. Han valde att frivilligt lämna Sverige då han fick sitt slutliga utvisningsbeslut.
Under Hasans tid i Sverige varnades han av en vän i Mosul som sa att ”Vad du än gör, kom inte tillbaka!”. Men när Hasans trovärdighet ifrågasattes i Migrationsdomstolen orkade han inte kämpa mer. Hans sista ord i Sverige till en kontaktperson på Röda Korset var: ”Jag åker hem till min dotter, så får de döda mig sedan.” Efter fyra dagar i Irak fick Hasan ett nytt brev som sa ”Vi vet att du är tillba­ka!” Nu lever Hasan isolerad hos sin familj och vågar inte gå ut.
Hasans fall är bara ett i mängden av utvisningar till tortyr, förföljelse, fängelse och mord.

Raymond Ohlsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!