Våldtäkt: ny lag men sexistiskt rättssystem

2007-03-07 11:25:25
Efter en protestvåg mot friande domar i våldtäktsmål för två år sedan skrevs lagen om. Det innebär att lagen nu erkänner att även en tjej som är full kan bli våldtagen. Men trots det fortsätter skandaldomarna.

Ett exempel är en friande dom från hovrätten med motivationen att offret kan ha förväxlat den åtalade med någon annan. Detta trots att den åtalades sperma fanns på offrets trosor!
Det är också vanligt att åklagare inte gör någon ordentlig utredning av fallen utan lägger ner åtalan. Enligt en sammanställning från Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg har 23 av de 135 fall som lagts ner återupptagits efter överklagan. I minst ett av de fallen har åklagaren inte begärt något rättsintyg av offrets eventuella skador. I ett fall blev kvinnan tillsagd att åka hem i stället för till sjukhuset. I ett annat las åtal ner trots att tre tjejer oberoende av varandra pekat ut samma man för att ha våldtagit dem.
Det stora problemet är inte hur lagen är skriven utan de sexistiska attityder som är tydligare i rättsväsendet än i resten av samhället. Det ser man både i hur åklagare lägger ner fall, bemötandet från polis, de friande domarna och hur offret skuldbeläggs i rättssalen. Det behövs specialutbildade domare och åklagare.
Men det är även så att det kvinnoförtryckande samhället är grunden både till att kvinnor blir våldtagna och att de sedan blir misstrodda. Inställningen är att en kvinna är tillgänglig tills hon säger något annat, inte att det krävs samtycke.

Kamp för jämställdhet

Kvinnoförtrycket upprätthålls i den härskande klassens intresse och staten är ett verktyg som också används för att försvara den härskande klassen. Därför kan vi inte lita på rättsväsendet när det handlar om att bekämpa våldtäkter och ge de drabbade upprättelse. Det som behövs är kamp underifrån, mot våldtäkter och för jämställdhet.
Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!