Valframgångar för Argentinas trotskister

2013-11-11 09:39:09
Det var ett historiskt val i Argentina den 27 oktober. Frente de Izquerda y los Trabajadores, i folkmun Frente de Izquerda (Vänsterfronten) vann tre parlamentsplatser.

Vänsterfronten bildades som en valallians i april 2011 av landets tre stora trotskistiska partier: Partido Obrero (Arbetarpartiet), Partido del los Trabajadores Socialista (Socialistiska Arbetarpartiet) och Izqu­erda Socialista (Socialistisk ­vänster).
Frente de Izquerda vann tre parlamentsposter varav ett på en halv miljon röster i Buenos Aires, I ­Salta vann man 19 procent av rösterna och i Mendosa 14 procent. Fronten gick även fram i regionvalen, där man vann åtta platser i de regionala parlamenten. På flera platser var de nära mandat.
De historiska valframgångarna kommer som ett resultat av enandet av den revolutionära vänstern, som förkroppsligas av de trotskistiska partierna. Sedan alliansen blev verklighet har partierna inom Frente de Izquerda samarbetat allt mer i specifika kampfrågor och fackligt arbe­te.
Fronten har gått längre än att bara vara en valallians, utan är mer ett redskap för klasskamp. Trotskismen har en stark historia i Argentina, men den trotskistiska rörelsen har varit splittrad. Valframgångarna visar vad som är möjligt med ett enande av de revolutionära krafterna.

Frente de Izquerdas skriver avslutningsvis i sin egen valanalys att ”parlamentsplatserna ska ställas till förfogande för klasskampen och det strategiska perspektivet att bygga ett stort revolutionärt parti för arbetarklassen”.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!