Valplattformen – en önskelista

2006-08-15 23:22:16
Vänsterpartiets valplattform är en önskelista, vällovlig som sådan men utan någon vägledning om hur kraven ska genomföras.

På dryga 20 sidor räknas 60-70 krav upp. Det mest uppmärksammade är kravet på 200 000 nya jobb i offentlig sektor. Vänsterpartiet vill dessutom genomföra en arbetstidsförkortning, bygga och renovera 85 000 hyresrätter per år under en tioårsperiod, höja skatten på höga inkomster, kapital och vinster, minska grupperna i förskolan och skolan samt öka personaltätheten, öka resurserna till skolbibliotek, läromedel och elevvård, förbättra tandvårdsförsäkringen, avskaffa karensdagen etc etc.
Många av kraven kan man hålla med om, även om de är väldigt allmänt hållna.
Det som framförallt lyser med sin frånvaro i valplattformen är hur kraven ska genomföras. Inte med ett enda ord berörs den kamp underifrån som idag krävs för att genomföra även mindre krav.
Det som också helt lyser med sin frånvaro i programmet är krav på att samhället ska äga storföretag och banker för att möjliggöra en demokratiskt planerad ekonomi.

Ingrid Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!