Var redo för strid

2007-01-10 15:14:24
Redan innan årsskiftet hade regering och riksdag fattat en rad beslut i riktning mot en låglönemarknad: Sämre och dyrare a-kassa, avveckling av olika arbetsmarknadspolitiska program, stora nedskärningar i vuxenutbildningen.

Men dessa försämringar var bara början. Under de senaste veckorna har regeringen presenterat en rad nya förslag i samma riktning. I sommar dras tumskruvarna åt än mer på de arbetslösa.

Nu blir det B-kassa

Så vill till exempel regeringen reducera antalet ersättningsdagar för dem som deltar i arbetsmarknadsåtgärder. A-kassan blir en b-kassa för arbetslösa.
Pigjobb införs. Arbetslösa ska tvingas att flytta.
Från den 1 juli vill regeringen också försämra LAS genom att förlänga tiden innan visstidsanställningar ska ge fasta jobb från 14 till 24 månader. Det är som den borgerliga tidningen Hallands Nyheter konstaterar en svensk variant av den franska CPE-lagens attack på ungas anställningstrygghet – för alla.

Massprotester

I Frankrike möttes detta med massiva strejker och miljoner demonstranter. I Sverige organiserade LO demonstrationer mot attacken på a-kassan den 14 december.
Men det räcker inte. Det är under 2007 års avtalsrörelse som arbetsgivarnas och högerregeringens planer på en amerikaniserad låglönemarknad måste besvaras – med beredskap till strejk för kraftigt höjda lägstalöner och generella lönepåslag.
Nya fackliga massdemonstrationer innan avtalen går ut i mars kan mobilisera kampviljan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!