Vårdförbundet startar Ta rast-kampanjer

2010-10-31 18:13:57
I förra veckan uppmande Vårdförbundet till lokala Ta rast-kampanjer runt om i landet.

Pressad personal i en slimmad arbetsorganisation med överbeläggningar har försvårat möjligheten att ta ut rast.
På många håll har det blivit re­gel att många offrar sina raster för att få verksamheten att fungera. Förutom att det såklart riskerar personalens hälsa så gäller det äv­en patientsäkerheten, då det i re­gel är trött personal som kan begå misstag i jobbet.
Tanken är att om alla tar ut den rast man har rätt till så kommer det att märkas att vi är underbemannade. Givetvis kan det ibland uppstå akuta situationer vid enstaka tillfällen då man förhindras att ta ut rasten, men när personalen dagligen upplever att man inte har tid att ta rast är det fråga om ett systemfel.

Initiativet till Ta rast-kampanjen kommer från två sjuksköterskor, Jeanette Nyström och Helena Vestlund på Sundsvalls sjukhus, som i våras reagerade mot att vi inte har tid att ta rast.
Vårdförbundet lokalt tryckte upp affischer och knappar.
Kampanjen i Sundsvall har lett till en diskussion om vår hälsa och patientsäkerheten. På vissa håll har det blivit bättre. Det förs en diskussion och fler är medvetna om att det inte gynnar någon att man offrar sig själv.
I höst har tyvärr har de stora neddragningarna genomförts på Sundsvalls sjukhus. De uppsagda är nu borta, vilket knappast har minskat stressen.
Grunden till problemet finns kvar. Det behövs fortsat kamp för att alla ska kunna ta ut den rast vi har rätt till.
Per Johansson
sjuksköterska Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!