Vårdförbundet varslar om strejk

Stöd de vårdanställdas kamp för arbetstidsförkortning.
(Foto: Jonas Brännberg)
Läs mer: Vårdförbundet varslar om strejk

av Jonas Brännberg // artikel i Offensiv

Tisdagen den 21 maj varslade Vårdförbundet runt 2 000 medlemmar i fem regioner om strejk. Strejken inleds den 4 juni klockan 11.

Vi varslar om strejk för vi menar allvar med att vi vill rädda vården! Våra medlemmar måste få kortare arbetstid för att orka ett helt yrkesliv. Men trots att vi har har ett starkt stöd både från medlemmar och allmänhet för våra rimliga krav meddelar SKR gång på gång att de inte har något mandat att förhandla. SKR och Sobona ger oss inga andra alternativ än att ta nästa steg i konflikten, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande i ett pressmeddelande.

Dagen innan strejkvarslet (den 20 maj) utökades Vårdförbundets övertids-, mertids- och nyanställningsblockad till att också omfatta 29 kommuner.

Upptrappningen är en följd av arbetsgivarnas, Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) och Sobonas, vägran att förkorta arbetstiden, vilket är Vårdförbundets viktigaste krav.

Arbetsgivarna har dessutom blivit allt mer provokativa och hotar med att börja in hyrpersonal igen och påstår att konlikten äventyrar sommarsemestern.

Om inte arbetsgivarna är beredda att ge upp sin nuvarande hållning bör Vårdförbundet lägga nya strejkvarsel.

Offensiv har pratat med några medlemmar i Vårdförbundet om vad de anser om konflikten

– Mellan oss anställda är stämningen bra, men inte mellan oss och cheferna. Vår chef har varit väldigt fientlig ”Det här kommer bara drabba er”, har hen sagt. En annan chef har i ilska rivit ned lapparna om konflikten och blockaden, medan alla lappar har fått vara kvar på andra avdelningar. Vi får inte “skrämma patienter”, berättar personal på barnavdelningen som vill vara anonyma.

– Ett annat sätt vi märker fientligheten på är vad gäller skyddsarbete. När vi meddelar chefen att det saknas folk beordrar de skyddsarbete för de som redan är på jobbet. Så vi kan få jobba 18 timmar i sträck istället för att de ringer in någon utvilad. Det känns som ett sätt att straffa oss. Man undrar ju om detta kommer från chefer högre upp?, säger en.

Enligt Lovisa Lind, som jobbar på infektionsavdelningen, har situationen varit okej där och de har klarat bemanningen ganska bra. Hon tycker kravet på kortare arbetstid är viktigt:

– Det är tufft jobb. Vi jobbar mycket helger och när man kommer hem är man helt slut. Ofta får man bara en dag ledigt när man jobbar 100 procent. Med kortare arbetstid skulle det kanske vara möjligt med längre återhämtning, det skulle göra situationen mycket bättre. Hon är positiv till konfliktvarslet:

– Det känns bra att det händer något, att det inte bara fortsätter med en allt mer ohållbar arbetssituation. Att någon försöker ta tag i det.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!