Vårdnadsbidraget en kvinnofälla:

2007-03-07 11:31:01
  1. Med en så låg ersättning som 3 000 kronor per månad för att vara hemma med sitt barn efter föräldraledigheten, är det givet att kvinnor kommer att stanna hemma då kvinnan ofta har familjens lägsta inkomst.
    Exempel: I Nacka kommun har vårdnadsbidraget funnits i tre år. Tre av 75 som utnyttjat det är män. I Finland har det funnits sedan mitten på 80-talet; bara fem procent av bidragstagarna är män.
  2. Vårdnadsbidraget påverkar alla kvinnor. Arbetsgivare diskriminerar kvinnlig arbetskraft när kvinnor måste ta mer ansvar för hem och barn.
    Exempel: Både i Norge och i Finland minskade kvinnors sysselsättning kraftigt efter införandet. Färre kvinnor på arbetsmarknaden ger kvinnor en svagare ställning.
  3. Vårdnadsbidraget påskyndar avvecklingen av bra kommunal barnomsorg. Pressen kommer att öka på att kvinnor ska vara hemma istället. Det riskerar att skapa en syn på mammor som inte är hemma som sämre.
  4. Kvinnor ökar sitt ekonomiska beroende av män. Den traditionella patriarkala familjenormen förstärks. Hur ska ensamstående föräldrar kunna utnyttja vårdnadsbidraget? Eller andra familjetyper?
  5. Kvinnor som utnyttjar vårdnadsbidraget kommer att ha mycket svårare att någonsin komma ifatt i arbetslivet efter småbarnsåren. Kvinnors pensioner kommer att bli ännu lägre än vad de är idag.
  6. Arbetsgivare kan smita undan lättare. Istället för att tvingas anpassa arbeten så att de passar föräldrar blir det fritt fram att diskriminera föräldrar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!